Беър Грилс и танцьорът Дерек Хъф ядоха жаби от Рила за 5000 лв.

Експертът по оцеляване Беър Грилс показва уловената жаба от Рила  СНИМКИ: КАДРИ ОТ ПРЕДАВАНЕТО

Преди 8 години “Непобедимите 2” получиха глоба, защото събудиха прилепите в Деветашката пещера

“Летя над планината Рила. Тук са най-високите върхове на целия Балкански полуостров. Теренът долу е ужасен. Има назъбени скали и стотици ледени езера. Ще бъде трудно.” Това са първите думи на Беър Грилс в предаването му в България, докато прелита с хеликоптер над Рила.

На 25 и 26 юни 2017 г. британският експерт по оцеляване идва у нас заедно с професионалния латино танцьор Дерек Хъф. Двамата минават през опасни пропасти и скали на над 2000 м височина.

Впускат се в лов на жаби. “Когато откъснеш главата и извадиш вътрешностите, я сваряваш и я изяждаш.

Костите хрускат

много приятно”,

казва Грилс в предаването, докато държи една от жабите за крака. Двамата оцеляващи палят лагерен огън, на който слагат да къкрят уловените земноводни. Междувременно, за да стигнат по-бързо до крайната точка, преплуват едно от ледените езера на Рила.

Оказва се, че всички тези неща нарушават правилата на националния парк “Рила”, заради което Беър Грилс и Дерек Хъф може да получат глоби от 500 до 5000 лв., а евентуалната санкция за продуцентите е от 1000 до 10 000 лв.

Двамата оцеляващи ядат сварените жабешки бутчета.
Двамата оцеляващи ядат сварените жабешки бутчета.

Министерството на околната среда и водите научава за тези прегрешения, след като получава на фейсбук страницата си епизода “Планината Рила - България - В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф”. След сигнала ръководството на парка извършва

проверка

и установява

няколко

нарушения на

правилата

за поведение в защитената територия - палене на огън, ловуване и умъртвяване на жаби и плуване в Каракашевото езеро. Според разрешението за заснемане, дадено от директора на парка, екипът е можел да снима само в светлите части от денонощието - от 8 до 18 часа.

От “Дискавъри” се разграничиха от действията в предаването, защото то е на външен продуцент. “Дискавъри” не е участвала в създаването на продукцията, нейни представители не са присъствали на снимките и компанията няма отношение по административните процеси за реализацията на продукцията”, съобщава телевизията и добавя, че за снимките са издадени всички нужни документи и през цялото време с екипа е имало отговорни служители. Хора от охраната на парка действително са придружавали екипа през двата снимачни дни, но не са били свидетели на извършените нарушения. Заради това министърът на околната среда и водите Нено Димов разпореди проверка по случая.

Беър Грилс и Дерек Хъф около запаления огън, на който приготвят вечерята си в Националния парк “Рила”.
Беър Грилс и Дерек Хъф около запаления огън, на който приготвят вечерята си в Националния парк “Рила”.

Казусът бързо се превърна в тема за шеги в интернет. В социалните мрежи се появиха множество колажи на Беър Грилс, в които той плува в локвите по българските пътища. Някои публикуваха снимка на експерта по оцеляване, който яде жаба и коментираха:

“Беър Грил

с я съсипа

тая държава!”

“Беър Грилс оцеля в Рила, но ако оцелее в пиков час в метрото, ще го черпя една жаба”, се пошегува потребител в инстаграм.

Грилс и танцьорът Дерек Хъф влизат в Каракашево езеро.
Грилс и танцьорът Дерек Хъф влизат в Каракашево езеро.

Това не е първият случай, в който чуждестранна филмова продукция е глобена за унищожаване на околната среда у нас. През 2011 г. екипът на филма “Непобедимите 2” с Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун и други холивудски звезди получи глоба за събуждане на прилепите в Деветашката пещера от зимния им сън. Шумните машини, които правеха декора за американския екшън, намалиха числеността на летящите бозайници, показа преди 8 години проверката на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен.

Беър Грилс е познат на зрителите от предаването си “Оцеляване на предела”, излъчвано по “Дискавъри” от 2007 г. Тв кариерата на Грилс започва още през 2000 г., когато се снима за реклами за дезодоранти и зърнени закуски. След успеха на първото си предаване прави няколко, сред които са “В най-лошия случай”, “Беар Грилс бягство: от ада” и “Измъкни се жив с Беар Грилс”. Всички са свързани с екстремни приключени в различни точки от света.

Грилс е роден през 1974 г. в Бембридж, Англия, а истинското му име е Едуард. Той произлиза от род на политици, но страстта му са екстремните изживявания. Щом завършва училище, се записва в Индийската армия, а по-късно преминава към английските специални части.

Там се учи как да влиза без оръжие в схватка, да се справя във военни условия в пустиня и през тежка зима, да се катери, да скача с парашут и да борави с експлозиви. След като става инструктор по оцеляване, е изпратен два пъти в Северна Африка.

Беър приключва работата си в специалните части заради инцидент - когато скача с парашут, той не се отваря. Грилс се отървава само с 3 счупени прешлена.

Детската му мечта е да изкачи Еверест и на 23-годишна възраст я осъществява. Това е само 18 месеца след инцидента с парашута.

От 2000 г. е женен за съпругата си Шара, с която имат трима сина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог
Как лошият шеф пречи на любовта
След Милано и Торино забрани пушенето на открито
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима

Напишете дума/думи за търсене