Ски, плуване и за гъби - любимите “игри”на Овчаров и внук

Румен Овчаров с двамата си внуци - Адриан и Йоан, и с добермана си. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Политикът и жена му сами си гледали децата, сега помагат с ентусиазъм 

Когато двама души гледат като млади съвсем сами децата си, знаят колко е трудно. Затова е нормално след години да искат да помагат за внуците.

Доказателство за това неписано правило са семейство Овчарови. Ваня и Румен са отгледали съвсем сами двете си големи деца, чак за третото разчитат на помощ, а сега са много активни баба и дядо. И помагат на дъщеря си Яна в отглеждането на сина ѝ Адриан, а съвсем отскоро и на бебето Йоан.

Най-малкият член на фамилията се роди на 3 февруари. Вторият внук на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров шашнал всички с мерките си - тегло 4 кг и височина 55 см. Първият син на Яна - Адриан, кара вече 11-ата си година и е горд, че е батко, разкри щастливият дядо.

Румен и Ваня Овчарови с трите си деца - Яна, Слав и Теодора (от ляво на дясно), при изписването на бебето Йоан преди дни.
Румен и Ваня Овчарови с трите си деца - Яна, Слав и Теодора (от ляво на дясно), при изписването на бебето Йоан преди дни.

Интересното е, че и двамата внуци на Овчаров са по някакъв начин свързани с политиката. Адриан се роди в деня на конгреса на БСП през ноември 2008 г. Водех заседанието, делегати се изказваха и към 20 ч Ваня ми се обади да ми каже, че имаме внук, спомня си политикът. Сега пък Йоан проплака броени дни след заседанието на най-висшия орган на партията за евроизборите.

Яна е най-голямото от трите деца на Овчарови. Тя е с икономическо образование, работи в банка, но страстта ѝ е музиката. Има записани няколко парчета и влезе в българските поп класации. Хит стана песента ѝ с латино танцьора Алфредо Торес.

Яна и брат ѝ Слав се раждат през 1979 и 1981 г., докато Румен и Ваня работят в АЕЦ “Козлодуй”, и са отраснали в крайдунавското градче. И баща им, и майка им работели на смени в управлението на 3-и и 4-и блок на централата, затова

децата нямали

годинка, когато

тръгнали на ясла,

а нощно време често

оставали сами

у дома. “Гледахме си ги сами, без помощ от родители, а се случваше смените ни да се засекат, така че да оставим децата да спят сами за някой друг час”, спомня си Овчаров. Яна пък разказва куриозни истории, когато със Слав оставали сами вкъщи. Веднъж решили да изненадат родителите си с приготвени лично от тях курабийки. Объркали обаче захарта със солта и поднесли на мама и татко... соленки. Друг път трябвало да наглеждат агнешкото, което майка им оставила във фурната да се допече, обаче се улисали в игри и забравили. След известно време агнешкото подпалило печката, на косъм се разминали с пожар.

Румен и Ваня Овчарови с децата си Яна и Слав на 9 септември 1981 г. в Козлодуй. Вдясно е майката на Овчаров.
Румен и Ваня Овчарови с децата си Яна и Слав на 9 септември 1981 г. в Козлодуй. Вдясно е майката на Овчаров.

“Въпреки тези малки инциденти в онези години отглеждането на деца беше по-спокойно, можехме да ги оставим за малко сами у дома, да играят сами на улицата пред блока - свобода, която днешните деца не познават, защото ние много повече им треперим”, разсъждава Овчаров вече като дядо.

Много обича да е с внука си. Адриан често е при баба и дядо, особено след като майка му и баща му се разделили една година след раждането му. Яна живее близо до родителите си, затова те я отменят често. Трудно е на сама жена с дете, казва той. И е щастлив, че Яна отново е срещнала любовта в лицето на Тони - бащата на Йоан.

Баткото Адриан се радва на бебето и не ревнува. Той

единствен от цялото

семейство искал

братче, всички

останали мечтаели

за принцеса

Но се сбъднало неговото желание и сега бил много доволен, ходел непрекъснато при бебето, помагал на мама.

В семейството приемат, че Йоан е кръстен на баба си Иванка. Всъщност Румен и Ваня не страдат, че внуците не носят техните имена, защото и те самите не са кръщавали децата си на никого от рода. “Нито аз съм кръстен на дядо си или на баща си, нито моите деца са кръщавани така, с изключение на Теодора, която е на тъщата. Някога баща ми ми се разсърди, че Слав не е Стоян, защото съм изменял на именната традиция на рода”, разказва Овчаров. И затова сега със съпругата му не се месят на децата си как ще кръщават внуците.

Адриан е ученик в IV клас в кварталното училище, където са учили и трите деца на Овчарови. Засега в семейството не са забелязали да е наследил певческия талант на майка си, но пък му се удават танците.

Много обича да спортува. Дълго време тренирал плуване, накрая се наложило да го подхване дядо му, за да стане наистина добър плувец. По същия начин момчето се научило да кара ски. Сега лети по пистите заедно с баба и дядо. А при последната им ваканция в Италия, след като карали цял ден по 200-километровите писти в Доломитите и успели да завършат Села Ронда, Ади бил много горд, че само той от цялата група не е паднал нито веднъж. Вечерта “скромно” помолил всеки от възрастните да разкаже кой как е паднал.

Напоследък има слабост към футбола. Първо тренирал в ЦСКА, сега е офанзивен халф в “Славия”. Тук обаче известният му дядо не се меси, защото футболът не е негов спорт. Овчаров играе повече волейбол или баскетбол.

С големия си внук Адриан Овчаров обича да ходи за гъби.
С големия си внук Адриан Овчаров обича да ходи за гъби.

Адриан често ходи с баба и дядо и на вилата им в Саранци. Когато бил по-малък, Овчаров му четял приказки. Сега заедно предпочитат да ходят за гъби, стрелят с лък. А баба Ванче го глези с любимите му манджи.

Понякога през лятото дядо и внук ходят из планините. Но там момчето прекарва повече време с баща си.

Овчаров пък го чака да порасне още малко, за да го юрне по върховете с него. След излизането си от политиката той е много често в планината. Изкачи някои от най-високите върхове по света и почти всички в България. Запалил и съпругата си Ваня, както и малката си дъщеря Теодора. А при последната им екскурзия -

на най-високия връх

в Европа - Елбрус,

Теди и приятелят ѝ

Валентин се сгодили

Така че напролет в семейството ще има сватба.

Теодора е талисманът на семейството - изтърсаче, родено през тежката 1990 г., когато всичко по магазините е с купони. Гордите кака Яна и батко Слав обаче създали система на дежурство по опашките.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене