Учени оплодиха овце с 50-годишна сперма

Учени от университета на Сидни оплодиха 56 мериносови овце със сперма на 50 години и 34 от тях забременяха. Снимка Pixabay

Учени от университета на Сидни оплодиха 56 мериносови овце със сперма на 50 години и 34 от тях забременяха, съобщи Скай нюз, цитиран от БТА.

Успеваемостта от 61 процента е по-висока от тази на сперма, замразена за около година, с която са забременели 59 процента от оплодените овце.

Половинвековната сперма е взета от четири овена през 1968 г. и замразена. Съхранявана е в течен азот при температура минус 196 градуса. След като е размразена, е изследвана за подвижност, скорост, жизненост и цялост на ДНК.

"Изумително е, че не установихме разлика между спермата, стояла замразена 50 години, и сперма, замразена за около година - каза д-р Джесика Рикард от екипа. - Според нас това е най-старата жизнеспособна сперма от който и да е вид в света и определено най-старата, използвана, за да бъде създадено поколение".

Агънцата, заченати с древната сперма, имат гънка на тялото, която е била характерна за мериносовите овце в средата на миналия век. Тогава тази особеност е била желана, защото така се е увеличавала площта на кожата и съответно добивът на вълна. По-късно обаче селекционерите са се отказали от нея, защото покачва риска от паразитни заболявания и затруднява стриженето.

Експериментът дава надежди за запазването на застрашени видове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене