Откриха останки от потънал древноегипетски кораб, описан от Херодот през 450 г. пр. Христа

Кадър: Youtube/ Vida Loca

Археолози откриха останки от потънал древноегипетски кораб, в чието съществуване учените се съмняваха поради липса на доказателства, съобщи в. "Гардиън". Необикновената му конструкция е описана 450 г. пр. Христа от Херодот, предаде БТА.

Учени попаднали на останки от плавателния съд близо до потъналата част от град Тонис-Хераклион, разположен до устието на река Нил, на 32 км североизточно от Александрия. Разкопките на обекта показали, че корабът имал голям корпус с форма на полумесец и неизвестен по-рано тип конструкция, включваща дебели дъски, които са свързани помежду си с шипове. Първоначалната дължина на кораба била 28 метра.

Учените отбелязват, че 70 процента от корпуса му, изработен от дървесина от акация, са съхранени много добре. Корабът се управлявал с помощта на рул, свързан с весло, което можело да преминава през две отверстия в кърмата. По думите на учените, шиповете направили конструкцията на кораба уникална и съответстваща напълно на описанието на Херодот.

Древногръцкият историк Херодот е роден около 484 г. пр. Христа и умрял около 425 г. пр. Христа. Посетил е Вавилон, Асирия, Египет, Мала Азия, райони в Балканския полуостров. Основният му труд - трактатът "История", описва живота на редица народи в Евразия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене