Учени наблюдаваха неизвестен на науката феномен в Антарктида

Снимка: Pixabay

Специалисти от Чикагския университет регистрираха нощни трусове в леда в Антарктида, съобщи Сайънс алърт.

Произходът на сеизмичния феномен засега е неизвестен.

През летния сезон в Австралия от ноември 2016 г. до януари 2017 г. учените са инсталирали сеизмометри на две места в шелфовия ледник Макмърдо, които са на разстояние 20 км едно от друго. Те са обозначени като "суха" или "мокра" станция в зависимост от характерното за тях топене. Денем въздействието на слънчевата светлина върху "мократа" станция допринасяло за поява на локви от ронливия повърхностен лед.

Оказало се, че нощем сеизмографите в района на "мократа" станция регистрирали стотици и дори хиляди трусове с естествен произход и продължителност по-малко от секунда. За пръв път е установено наличие на трусове в леда, които зависят от част от денонощието и вероятно са свързани с топенето на шелфовия ледник.

За да обяснят феномена, учените предлагат хипотезата, че вследствие на застудяването ледът над получената в резултат на топенето вода започва да се свива. Водата под него замръзва и се разширява. Това деформира повърхностния слой, който в края на краищата се разрушава. Нужни са обаче допълнителни наблюдения, които да потвърдят или опровергаят това виждане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йордан Лечков стана за първи път дядо
Чао на бръчките около очите
Елиф Шафак: Бог е изкусен часовникар. Толкова точен е Неговият ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса

Напишете дума/думи за търсене