Иван Димов отново се връща към детството

Плакатът на експозицията

Художникът откри живописна изложба в столичната галерия “Арте”

“Ако трябва накратко да определя изложбата, която Иван Димов представя в галерия “Арте” (ул “Бузлуджа” 31), то е “безкрайните пространства на спомена”. И живописта му от последната година, и акварелите от последните десет години го затвърждават като художник, който превърна в патент на своето изкуство изтънчената си сетивност, богатата цветна палитра, особеното третиране на светлината, която озарява разпръснатите в картината различни предмети от детския спомен”.

Една от “споменните” картини на маестро Иван Димов, показани в галерия “Арте” .
Една от “споменните” картини на маестро Иван Димов, показани в галерия “Арте” .

Това каза при откриването на експозицията известната изкуствоведка Аксиния Джурова в сряда. Запазил учудването от света, Иван Димов е разгърнал чрез творбите си неговия спомен за божественото време на детството. Този, който решетката на времето е пресяла в живота му и е запазила от него само това, което е реалната днес представа за него. Привидно плоскостно-декоративните композиции съдържат различни пластове от пътеките на подсъзнанието, от което

всеки активира

своя ярък спомен

като знаков по пътя на живота. За Иван Димов това е стълбата, по която се извисяваш, но и пропадаш в бездната на живота, прозореца, през който наблюдаваш градината на детството - с оградата, тогава плет от драки,

дворът с цветните

лехи и бели

акации,

купите сено и диканята, този вълшебен предмет, с който политаш за първи път, завъртайки се на хармана, и ябълката, този привлекателен и коварен плод на изкушението и познанието.

“Чудя се как е възможно в деструкцията на нашето време да запазиш чистотата на детското сетивно възприятие, до степен да го обожествиш - нещо, което е направил Иван Димов в своята изложба. Остава само да му завиждаме благородно за този негов ненакърним свят, изпълнен със светлина и надежда. Една от картините си е нарекъл “Далечна близост”, а може би именно тя е разковничето, което поддържа духа му силен и сетивата ненакърнени и до днес”, сподели Джурова.

Искате да имате в дома си картина на Иван Димов? Художникът - възпитаник на проф. Петър Чуклев, рядко и трудно продава. Но в “Арте” имаме шанс да се насладим на неговото фино изкуство (рядко прави изложби). Макар и само в галерията, където, между другото, е точното място на неговите картини. В Националната галерия също.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене