Бургас отново в парламента, този път с фотоизложба и странджански ритми

Бургаският фотогаф Тодор Ставрев в компанията на бургаските депутати Диана Саватева /вдясно/, Ивелина Василева и Галя Желязкова.

Фотоизложба „Вода“ на известния бургаски фоторепортер Тодор Ставрев бе открита в навечерието на 22 март, Световния ден на водата, в Народното събрание. Инициативата, която е пето поредно издание на „Културен Бургас в парламента“, е на групата народни представители от ГЕРБ от морския град. Тя бе официално открита от председателя на НС Цвета Караянчева, а в ролята на домакин на изложбата в Клуба  на народния представител влезе Ивелина Василева, председател на парламентарната Комисия по околната среда и водите.

„Тази година мотото на Световния ден на водата е „Вода за всички! Всеки е важен!“. Това е повод да се замислим за нейното опазване и разумно ползване. Водата е живот, водата е здраве, водата е богатство, тя е човешко право и всеки трябва да има достъп до този безценен природен дар. България разполага с достатъчно водни ресурси, прекрасни реки и нашето богатство - Черно море. През последните години в страната се инвестира мащабно в системи за пречистване на водите. Бяха изградени и модернизирани 51 пречиствателни станции, положиха се 2600 км ВиК мрежа. На територията на България има и повече от 220 находища на минерални води. Разгръщаме потенциала и на Черно море за развитие на туризма, рибарството, морския транспорт и „синята икономика“, каза Василева.

Бургаският депутат Диана Саватева представи  малките изпълнители от фолклорна формация „Нестинарче“.  Групата от Царево е създадена преди 15 години, а нейният ръководител Златка Ставрева благодари  за поканата и жестът на внимание към формацията. Тя подари художествен кадър на тракийски пафти, част от сценичното й облекло, на председателя на НС Цвета Караянчева и на Ивелина Василева.

Досега в кулоарите на парламента по инициатива на бургаската група депутати от ГЕРБ бяха изложени картини на творците Георги Баев, Георги Андонов, Йордан Маринов и Живко Иванов, проведен бе и базар с книги на бургаски автори.

От няколко дни още една идея на бургаските депутати също е факт. Книгите на бургаски автори в библиотеката на Народното събрание вече имат своето специално място -  „морска“ лавица, на която са подредени издания, осигурени с дарения.

Златка Ставрева /вдясно/ връчва подаръци на председателя на НС Цвета Караянчева и депутатът Ивелина Василева.
Златка Ставрева /вдясно/ връчва подаръци на председателя на НС Цвета Караянчева и депутатът Ивелина Василева.
Диана Саватева предстая царевската фолклорна формация "Нестинарче".
Диана Саватева предстая царевската фолклорна формация "Нестинарче".
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене