Морските вълни убийци са все по-големи, но все по-редки

СНИМКА: Pixabay

Учени от Саутхемптънския университет във Великобритания са установили, че през последните години еднократните вълни с височина 20-30 метра, наричани вълни убийци, са се уголемили, но се срещат по-рядко, съобщи Физ.орг.

Изследователите са проучили и анализирали данни от 20 години (събирани от 1994 до 2016 година) с помощта на шамандури, разположени по западното крайбрежие на САЩ. Резултатите показали, че размерът на вълните убийци, както и тяхната честота, зависят от морската област и от времето на възникване. През последните години броят на случаите на вълни-убийци е намалял, но тяхната големина и сила са се увеличили. Освен това, учените са открили, че вълните убийци се надигат предимно през зимата и се образуват по-често в спокойно море, предава БТА.

Тяхната поява не е свързана със земетресения или свлачища. Счита се, че основната причина за възникването на вълна убиец е нелинейната динамика на повърхностните морски вълни. Това явление представлява опасност за плавателните съдове, тъй като може да причини сериозни повреди или потъване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене