Фосил на птица показва, че тя е умряла вследствие на репродуктивни аномалии

Факсимиле: sciencenews.org

Специалисти откриха яйчена черупка във фосилизираното тяло на птица, живяла през кредата, съобщи ЮПИ. Резултатите от изследването на древната яйчена черупка навеждат на мисълта, че птицата е умряла вследствие на репродуктивни аномалии.

Учени от Китайската академия на науките заключиха, че екземплярът е от неизвестен досега вид. Той бе кръстен Avimaia schweitzerae.

Фосилът на птицата е открит в депозити на 110 милиони години в Северозападен Китай.

Изследване с микроскоп на съхранената яйчена черупка показа, че тя има два слоя. Следователно яйцето е било задържано прекалено дълго и това е позволило да се формира втори слой на черупката му.

Когато са стресирани, малките птици понякога задържат яйцето или яйцата си прекалено дълго. Това дава възможност да се формира още един слой на яйчената черупка. Било констатирано, че двата слоя са по-тънки от лист хартия.

Учените са на мнение, че репродуктивни аномалии са причинили смъртта на птицата.

Било установено също, че минерални сферули се съдържат в кутикулата - външния защитен слой на черупката. Минералният състав на кутикулата свидетелства, че A. schweitzerae частично заривали в земята яйцата си. Учените освен това потвърдили наличието на медуларна кост - уникална костна тъкан, за която се предполага, че е използвана като своеобразен калциев резервоар за формиране на яйчени черупки.

"Новооткритият екземпляр е сред най-интересните фосили на птици от кредата", отбелязаха учените. "Той предоставя повече информация за размножаването в сравнение с който и да било друг фосил на птица от мезозоя."

Резултатите от изследването са публикуванви в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене