Двама американски астронавти модернизират МКС отвън (Видео)

СНИМКА: Туитър/NASA

Астронавтите Ан Макклейн и Ник Хейги излязоха в открит космос, за да сменят част от акумулаторите на Международната космическа станция (МКС), съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.

Двамата астронавти ще работят от външната страна на космическата станция около шест часа. Те ще сменят част от никел-водородните акумулатори с по-мощните литиево-йонни акумулатори, предава БТА.

Работата по обновяване на енергетичното оборудване на МКС започна още през януари 2017 г. Ан Макклейн и Ник Хейги ще сменят три блока с адаптери и ще включат към тях новите по-мощни акумулатори, които се зареждат от един от слънчевите панели на МКС.

Всеки от акумулаторите е с маса около 150 кг. Роботизираната ръка на станцията вече свърши по-голямата част от тежката работа, но астронавтите ще трябва да наместят адаптерите и да ги свържат. Демонтираните акумулатори ще бъдат преместени с роботизираната ръка в товарния кораб, за да изгорят с него в атмосферата.

Днешното излизане в открит космос е едно от трите за смяна на 20-годишните акумулатори.

Следващото излизане в открит космос от МКС ще е изцяло в женски състав. То е насрочено за следващата седмица - на 29 март. Тогава от външната страна на станцията ще работят Кристина Кох и Ан Макклейн.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене