Как мъж, болен от рак, може да даде потомство

Снимка: Pixabay

Маймунка показва как може да бъде заобиколен стерилитетът на лекувани от рак момчетата. Когато мъж научи, че е болен от рак, може да замрази своя сперма, преди да се подложи на химиотерапия. Но преди пубертета момчетата не разполагат с това решение, предаде Франс прес.

Специалистите от известно време се опитват да заобиколят проблема, като взимат незрели тъкани от тестисите преди химио- или радиотерапия, замразяват ги, и ги присаждат в юношеска възраст с надеждата, че ще се развият и ще произведат нормална сперма.

Три експеримента с маймуни, извършени от 2000 г., показаха, че сперматогенезата може да се възстанови чрез подобно присаждане на тъкани от предпубертета. Нито един експеримент обаче не бе стигнал до зачеване и раждане на бебе.

Специалисти от университета в Питсбърг сега оповестиха, че успели да преодолеят този етап и да стигнат до раждане благодарение на въпросната технология и инвитро оплождане. През април м.г. се появил на бял свят женски макак, кръстен Грейди. Изследването им е финансирано от Националните здравни институти на САЩ.

То разкрива, че методът, базиран върху съхраняване на незрели тъкани от тестисите, за да се помогне на засегнати от рак момчета да станат един ден бащи, е надежден.

При болните от рак момичета се предвижда присаждане на тъкани от яйчниците.

"Смятам, че през следващите 2 до 5 години технологията ще стане достъпна за клинични изпитания", заяви ръководителят на изследването Кайл Оруиг.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене