"Луна-25" ще прави "флуорографски преглед" на естествения спътник на Земята

Снимка: Ройтерс

Детекторът на неутрони и гама лъчи АДРОН на спускаемия модул на космическия апарат "Луна-25" ще освети грунта на естествения спътник на Земята на дълбочина около 60 см. Това заяви завеждащият отдела по ядрена планетология в Института за космически изследвания към Руската академия на науките Игор Митрофанов, предаде ТАСС.

"С помощта на неутронния генератор ще осветим грунта на достатъчна дълбочина - 60 см - каза той. - Това е като флуорографски преглед в болница - осветяваме посредством неутрони и получаваме спектър на вторично излъчване, въз основа на който преценяваме какво има на въпросната дълбочина."

АДРОН ще направи преценка на съдържанието на различни химични елементи в грунта и ще изпрати получените данни на Земята, допълва БТА.

По думите на Митрофанов, уредът сега минава изпитания. Планирано е в бъдеще със сходен детектор да бъде снабден апаратът "Луна-27".

Проектът "Луна-25" цели да бъде изстреляна автоматична сонда за изследвания в района на южния полюс на Луната. Планирано е модул да кацне близо до кратера Богуславски.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му

Напишете дума/думи за търсене