Какви рискове за здравето крие пролетта. Промяната на температурите води до чести настинки

Краката в топла вода с морска сол за 20 минути предпазват от простуда

5 г витамин С и 60 г цинк при вирусни инфекции

Вируси е имало винаги, но с настъпването на пролетта опасността за инфекции се увеличава.

Според медици причината се корени в рязката промяна на времето.

"Само наличието на вирус не е достатъчна, за да се развият инфекции у човека и още повече епидемии - споделя пред "168 часа" д-р Емил Илиев. - За да настъпят тези събития, трябва да има и други компоненти, единият от които са климатичните особености - резки затопляния или захлаждания. Това предопределя развитието на вирусните заболявания. Според китайската медицина вирусът като причинител на заболяване е тип вятър."

Интересно е, че вирусите и бактериите се причисляват към вятъра, защото се разпространяват по въздушно-капков път.

"Много е важно в периоди, в които има възможност вирусите да бъдат активирани, ние да се предпазим - разказва лекарят. -

Не трябва да се излагаме на течения

и да сме в близост до хора с вирусни инфекции."

Според него има още един важен компонент, който помага за разпространието на вирусите през идващата пролет.

"Голяма роля играят климатиците - казва медикът. - Те са особено удобство, но и един голям проблем за здравето на хората. Чрез тях най-лесно се пренасят вирусни инфекции. Въздухът е наситен на бактерии и когато болният е кашлял и кихал в дадено помещение, климатикът засмуква и разпространява точно това. Не всички биха се разболели, но има чувствителни хора, особено деца с неукрепнала имунна система."

Какво трябва да направим, за да не се заразим с някой вирус?

"Първо - да се пазим от простуда и излагане на течение - категоричен е д-р Илиев. - Най-лесно се поразява едно тяло, когато се е простудило. Вирусите особено бързо се активират. Затова всяка вечер е хубаво човек да прави

топла баня на краката си в гореща вода с морска сол

за около 20 минути, докато се усети затопляне на цялото тяло. Другото важно нещо е да се вземат по-високи дози витамин С. За профилактика се препоръчва по 1 г дневно, а за лечение на вече развиващо се грипно или вирусно заболяване се дават от 3 до 5 грама на ден за възрастни. Децата се лекуват с по-малки дози."

По думите му освен витамин С трябва да се пие и цинк.

"Той се взема от 30 до 60 мг дневно - споделя специалистът. - Тези два продукта са сериозни антиоксиданти, които пречат инфекцията да се развие. Когато човек не е настинал, вирусите по-трудно стават причинители на зараза. Препоръчвам тези субстрати, защото всички трябва да знаят, че истински противовирусни средства, които да унищожават вирусите, все още няма. Има вирусостатични препарати, тоест такива, които спират развитието на вируса, но не го унищожават."

По думите му всъщност вирусните инфекции се борят най-вече от

добрата имунна система на организма

Там е разковничето.

"Човешкият организъм трябва да получи средство, което да спре развитието и разпространението на вирусната инфекция, а след това имунната система сама да се справи с този проблем", категоричен е д-р Илиев.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене