Стартира китайско-европейска програма за проучване влиянието на слънчевата активност върху Земята

Снимка: "Радио Китай".

Вчера стартира обща китайско-европейска космическа програма, известна като SMILE (Solar Wind Magnetosphere Ionosphere Link Explorer). Тя е резултат от няколкогодишно сътрудничество между Китайската академия на науките (КАН) и Европейската космическа агенция, и предвижда изстрелването до 2023 г. на няколко сателита, които ще трябва да изследват влиянието на слънчевата активност върху околната среда на Земята, съобщи "Радио Китай".

Уън Чъ, директор на Националния център за космически изследвания към КАН, посочи, че в рамките на програмата SMILE ще бъдат направени снимки на взаимодействието между слънчевите ветрове и земната магнитосфера с иновативни рентгенови и ултравиолетови технологии. Основната цел е създаването на цялостна картина на околоземното пространство, която да играе роля при прогнозирането и смекчаването на природни бедствия.

Китай и Европа отговарят за изграждането и действието на системата, а данните от сателитите ще бъдат достъпни за всички страни участващи в проекта, сред които са също космическите агенции на Великобритания и Канада.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене