Внучката на Чапа Боряна Маноилова цели в лицето Мики Манойлович със сутиен в нов филм

Боряна Маноилова през май ще завърши НАТФИЗ.  СНИМКА: АДРИАНА ЯНКУЛОВА

Актрисата има роля и в сериал на Би Би Си, заснет в Кардиф

Боряна Маноилова, внучката на скулптора Георги Чапкънов-Чапа, е наследила интереса към живописта от дядо си, но тръгва по пътя на майка си - актрисата Албена Ставрева. Боряна е четвърти курс студентка в НАТФИЗ и през май се подготвя да завърши. “Майка ми е актриса и аз съм израснала от съвсем мъничка по театри и снимачни площадки. У мен винаги е имало едно много силно любопитство към тази професия просто защото я виждах като много по-различна от останалите в контакта с хората, начина, по който в един театрален или снимачен процес екипът се превръща в семейство”, казва Маноилова.

Въпреки че е много млада, вече има сериозни роли. Дебютът ѝ на малкия екран е в популярния италиански сериал “Гомор”. Преди няколко дни пък представи на “София филм фест” последния филм, в който участва - “Сутиенът”. На премиерата за българската публика присъства дядо ѝ Георги Чапкънов. След прожекцията нямала възможност да поговори с него, защото на следващия ден трябвало да става рано, за да пътува до Пловдив. “Чухме се по телефона сутринта. Стори ми се зареден от филма. Много хубави неща каза”, спомня си актрисата. Заедно с Чапкънов на премиерата били певицата Кристина Димитрова и Агент Тенев.

“Като дете

първото нещо, което

заснех, беше с майка

ми в един френски

филм

Много е смешно, защото нито тя помни името му, нито аз, защото съм била много малка. Играхме обаче еврейско семейство”, разказва Маноилова. Тя си пожелава някой ден отново да се снима в един филм със Ставрева.

Боряна Маноилова до дядо си Георги Чапкънов на българската премиера на сериала “Гомор”. С тях са Кристина Димитрова и Иван Тенев.
Боряна Маноилова до дядо си Георги Чапкънов на българската премиера на сериала “Гомор”. С тях са Кристина Димитрова и Иван Тенев.
Явява се случайно на кастинга за “Сутиенът”. “Отидох, като не беше много сигурно дали има конкретна роля за мен. Яснотата около проекта беше доста оскъдна. Знаеше се само, че ще се снима в Азербайджан, че главният персонаж ще бъде Мики Манойлович и че режисьорът е Файт Хелмер”, спомня си актрисата. Останала впечатлена от факта, че филмът е без нито една дума. Около 2 месеца след кастинга ѝ казват, че режисьорът я кани на втори кръг, но няма да може да дойде в България, за да се срещнат лично. Затова прибягва до модерните технологии. Кастингът се провел в стаята на Маноилова и отнел около 2 часа. Тя била в

директна връзка по

скайп с режисьора,

който от другата страна заснемал екрана на лаптопа с телефона си, за да може да гледа видеото по-късно. Два месеца след това лети за Баку, където са снимките на филма.

Сюжетът на “Сутиенът” се върти около влаковия машинист Нурлан, който е на път да се пенсионира. По време на последната си смяна намира син сутиен. Той е твърдо решен да намери собственика на бельото. В главната роля е сръбският актьор Мики Манойлович, известен с участието си в “Черна котка, бял котарак” и “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”. Маноилова си партнира с него. “Вълнувах се, защото много го харесвам. Обожавам филмите на Кустурица. Това е един актьор, който каквото и да направи, е разкошно. Освен това е много умен. Симките протекоха като един безкраен урок по актьорско майсторство”, казва Боряна.

Заради филма посетила една от най-бедните части на Баку - квартала “Шанхай”. В него линията на влака минава през къщите на хората.

“Всъщност е имало

смъртни случаи

на хора, които

излизат от дома си”,

обяснява актрисата. Две седмици след като снимките приключват, кварталът е разрушен, а живеещите там са преместени на по-безопасно място.

Маноилова за първи път посещава Азербайджан. “Продукцията беше наела момиче, което е от Баку. Тя ни развеждаше в свободното ни време. Беше интересно, защото се обръщаш на една страна и виждаш огромни небостъргачи, обръщаш се на друга и виждаш замъци, които са останали от едно време. После пък отиваш на снимки в този квартал “Шанхай”, който е тотално различен с малките си порутени бараки”, спомня си актрисата. Голяма част от хората говорели руски език. Това допаднало на Маноилова, която е завършила руската гимназия “Александър Пушкин” в София. Освен него говори английски, а в момента учи италиански.

Внучката на Георги Чапкънов заедно със сръбския актьор Мики Манойлович, с когото си партнира във филма “Сутиенът”.
Внучката на Георги Чапкънов заедно със сръбския актьор Мики Манойлович, с когото си партнира във филма “Сутиенът”.
По време на снимките на филма Маноилова трябвало да хвърли в лицето на Мики Манойлович сутиена. “Аз все не успявах да го оцеля. Ужасно много дубли направихме, докато го улуча”, смее се актрисата. Премиерата на “Сутиенът” е в края на миналата година на Токио филм фестивал. Внучката на Георги Чапкънов била сред актьорския състав, който представял лентата. В Япония прекарва 5 дни. “Публиката беше много възторжена. Хората там много държат на срещата с екипа на филма, който гледат.

Може би давахме

автографи 30-40 мин”,

спомня си тя.

Решава да се захване с актьорския занаят, когато е в 11-и клас. Тогава се записва в школа под вещото ръководство на Малин Кръстев. За да се подготви за кандидатстудентските изпити в НАТФИЗ, моли актрисата Александра Василева да ѝ помогне. “Много съм ѝ благодарна. Тя ме вдъхнови и ме запали по професията”, казва Маноилова.

Тя винаги е проявявала интерес към различните форми на изкуство – музика, скулптура, изобразително изкуство. “Като хоби обичам да рисувам, но не смятам, че имам някакъв талант в тази област. По-скоро поезията ме влече много силно”, казва актрисата. Затова в свободното си време пише. Освен това иска отново да започне да взема уроци по пиано. Учела 8 години, но прекъснала заради травма на ръката.

Това не означава, че актьорката професия отива на заден план. Тепърва ще я виждаме на малкия екран. Преди няколко месеца снимала сцени във филма на Мариус Куркински, който предстои да излезе. Освен това има роля в сериал на Би Би Си Keeping Faith, който снима в Кардиф.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи
Защо е полезно да плачем?
ТЕСТ: Познавате ли етикета на телефонните разговори?
13 странни традиции от целия свят

Напишете дума/думи за търсене