За полетните изпитания на "Союз-5" ще се използва космическият кораб "Федерация"

СНИМКА: Уикипедия/Федеральное космическое агентство

При планираните четири изстрелвания в рамките на полетните изпитания на ракетата "Союз-5" ще лети един и същ кораб за многократна употреба - "Федерация", предаде ТАСС. Това заяви генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин.

Той припомни, че изпитанията на "Союз-5" с новия пилотиран кораб ще започнат през 2022 г. "По време на мисиите през 2022, 2023, 2024 и 2025 г. ще лети един и същ кораб", каза Рогозин, цитиран от БТА.

Ракетата от среден клас "Союз-5" се разработва от Ракетно-космическата корпорация "Енергия". Ескизният проект на ракетата бе одобрен от Роскосмос. "Союз-5" ще може да се използва за извеждане на пилотирания кораб "Федерация" в ниска околоземна орбита.

Новият пилотиран кораб "Федерация" също се разработва от РКК "Енергия". Екипажът на кораба ще е четиричленен. В режим на автономен полет "Федерация" ще може да остава до 30 денонощия, а в състава на орбитална станция - до година.

Рогозин освен това допълни, че в космоса ще бъде извършен допълнителен експеримент, за да се установят причините за поява на отверстие в "Союз МС-09", което през август м.г. доведе до спадане на налягането на МКС. "За окончателните изводи са недостатъчни пробите, които бяха събрани на МКС - отбеляза той. - Ще е нужен допълнителен експеримент в орбита."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му

Напишете дума/думи за търсене