Бактериите могат да преминават хиляди километри във въздуха без приемник

Снимка: Pixabay

Бактериите могат да преминават хиляди километри във въздуха без приемник, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

"Изследването ни показва, че трябва да има глобален механизъм, който осигурява обмена на бактерии между отдалечени места" - каза Константин Северинов, професор по молекулярна биология и биохимия в университета Рътгърс. - Тъй като бактериите, които изследвахме, живеят в много гореща вода - около 70 градуса Целзий, в отдалечени места, не е логично да предположим, че там са ги транспортирали животни, птици или хора".

Северинов и колегите му мислят, че атмосферните течения са причината еднакви бактерии да има в далечни и откъснати части на света.

За да разберат по-добре връзката между отдалечените общности бактерии, учените са изследвани генетичните подписи, оставени от взаимодействия между бактерии и вируси.

Бактериофагите - вируси, които заразяват бактерии - са навсякъде. Те са най-многобройната форма на живот на планетата и имат значимо и измеримо влияние върху микробните общности. Когато бактериите се заразят с вируси, "молекулярните спомени" се съхраняват в секции бактериална ДНК. Оцелелите бактериални клетки предават части от вирусната ДНК - спомените, на следващото поколение.

За изследването си учените са събрали бактерии Термус термофилус от горещи извори по цял свят - Чили, Италия, Русия. Преди анализите те предполагали, че "молекулярните спомени" на бактериите от противоположни части на света ще са различни и те ще имат уникална еволюционна история.

Резултатите им обаче показали много "общи спомени" - идентични парченца вирусна ДНК, съхранена в същия ред в ДНК на бактериите от далечни извори.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене