“Прецени си, синко”, казал проф. Джеров на сина си, преди да стане член на ЦИК
Стоян Нешев | 14 Април 2019 г. | 167 показвания | 0 коментара

Преди да се превърне във виртуоз на правото, Мирослав Джеров завършва магистратура по кларинет

“Прецени си, синко!” казва един от най-изтъкнатите юристи у нас проф. Александър Джеров на сина си Мирослав. Съветът е по повод новото предизвикателство в кариерата му - като член на ЦИК в следващите 5 г. Мирослав Джеров ще съблюдава изборния процес.

Разговорът между баща и син е доказателство, че в основата на взаимоотношенията им стои преди всичко подкрепата. Същото проф. Джеров казва и когато малкият Мирослав посяга към кларинета в ученическите си години.

Подкрепа получава и от майка си, която по образование е икономист.

Мирослав не изпитва безпокойство от това, че понякога го представят като сина на Александър Джеров. “Името не ми тежи. То е гордост”, казва Джеров-син. Баща му е забележителен в областта на вещното право. Бил е депутат в Седмото велико народно събрание, в което е председател на Парламентарната законодателна комисия. Бил е и депутат в 3 обикновени Народни събрания.

Ако чуете Мирослав Джеров как говори за правото, много вероятно е да помислите, че е потомствен юрист. Единият му дядо е бил 2 пъти министър на правосъдието и 2 пъти председател на Върховния касационен съд, а другият – известен софийски адвокат.

С право Мирослав Джеров казва за себе си: “Аз съм бил адвокат, продължавам да съм адвокат и адвокат ще си остана”. От 20 г. е в Софийската адвокатска колегия.

Неговата страст е

гражданското право

Става част от семейната кантора, след като завършва право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Като млад адвокат за първи път влиза в съдебна зала в Софийския районен съд по бракоразводно дело. “Бях поставен в тежка ситуация от клиента си. Но и до днес съм благодарен на колегата от отсрещната страна. Той разбра как стоят нещата, знаеше и че съм млад и неопитен... Успяхме да постигнем съгласие, изгодно за двете страни”, разказва Джеров.

Въпреки дългия му стаж той и до днес коментира с баща си правни казуси. Търси мнение и от колеги. “Не съм от тези хора, които си мислят, че знаят всичко. Ние сме юристи и при нас има различни становища. Аз изключително

много ценя мнението

на баща ми,

но не винаги

се съгласявам

с него, защото той го е казал”, споделя Джеров-син.

Избира адвокатската професия заради “динамиката и пъстротата на човешките отношения”. Може би заради това не мисли в категории, не е краен и в квалификациите за хората.

За него музиката и правото, изглежда, да вървят ръка за ръка. “Като малък се явих на конкурс за Детския радиохор при маестро Христо Недялков. Преминах го успешно и влязох в редиците на хора. На практика оттам започна моето развитие в музикалното поприще, за което съм много признателен и благодарен на маестро Недялков”, разказва Джеров.

Кандидатства в музикалното училище с кларинет. Изборът на инструмента бил случаен. “Много хора свързват кларинета със сватби или панаири, но в действителност не е така. Във всеки един инструмент има много душа. Кларинетът е темброво много богат инструмент. Един от първите композитори, който го представя, е Моцарт”, обяснява Джеров.

Разбира се, след музикалното училище завършва и консерваторията, излиза оттам като магистър по кларинет. Войник е в оркестъра на ПЖИ, сега Висше транспортно училище.

По здравословни

причини обаче

прекратява да свири

на кларинет

Раздялата с инструмента изстрадал тежко. “Това бяха много години, преживявани с музика. Трябваше да приема действителността такава, каквато е”, спомня си юристът.

През 1980-те г. откриването на чуждестранна музика е утопия. “Тогава живеехме крайно ограничено, нашият пазар бе сведен до “Балкантон”. Имаше и няколко предавания по БНР. С мои съученици и приятели от музикалното училище си разменяхме плочи и записи - кой каквото бе намерил”, разказа Джеров.

Едни от най-любимите му музиканти оттогава досега са ФСБ. Изрежда и имена на емблематични български кларинетисти като Петко Радев, Борислав Йоцов, Иво Папазов - Ибряма и други.

Има ли общо между правото и Моцарт? “Общото е дълбочината на размисъл и трудното осмисляне. Музиката на Моцарт привидно изглежда лесна за изпълнение, но от професионална гледна точка е изключително трудна”, казва Джеров.

През свободното си време юристът обича да кара колело. Освен по равни терени може да го срещнете и в планината, защото е привързан към природата

“Ходя и на риба”, признава Джеров.

Обича да кара ски, така както обича и градинарството.

Мирослав Джеров е баща на Александър Джеров-младши. Малчуганът е на 11 г. и живее в Германия с майка си, която е хирург. “По-добре е да расте в утвърдена демокрация като Германия, в която няма двойни стандарти. Там средата е по-здрава. Неприятно е, че по различни причини нашите деца живеят в чужбина. С каквото мога, бих помогнал така, че те да се върнат в България, защото това е родината им”, разсъждава Джеров.

Няма представа дали синът му ще стане юрист, но засега вниманието на момчето е завладяно от компютрите.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Според американско списание собственикът е Христо Христов – оръжеен и строителен магнат. През 2013 г. той купи апартамент в най-скъпата къща във Виена Една от най-скъпите къщи в Бевърли Хилс е продадена на тайнствен купувач, най-вероятно българин. Това съобщи американското списание “Варайъти”. 34 620 000 долара е платил за имота новият

5-сантиметров тумор в бъбрека на 64-годишна пациентка беше изпарен с лазер, а органът - запазен. Това стана в клиниката по урология на УМБАЛ “Пловдив” под ръководството на нейния шеф проф. д-р Димитър Шишков. Туморът бил локализиран в долния край на левия бъбрек. Хирургът съхранил 2/3 от органа и сега той продължава да функционира.

Консултант ще ни посочи как законно да субсидираме туризма Предстои България да създаде свое национално конгресно бюро – организация, която да обедини конгресно-културни центрове, хотели, туроператори и туристически атракции, и те да работят заедно за привличане тук на големи международни събития.

Огромно имение в Бевърли хилс е било продадено завчера за ...
"Роботакси" без човек шофьор, производство на "Тесла" ще ...
"Любовта към футбола дойде от улицата. Връщахме метал за ...
Най-малкото дете на принц Уилям и Кейт Мидълтън - принц Луи ...
Днес рожден ден има обичаната куклена актриса Слава Рачева. ...
Външното фестивално пространство зад НДК, което шефът на ...
Петя Дикова роди и две телевизии съобщиха хубавата ...
Една от най-сексапилните спортни журналистки Дилeтa Лeoтa ...
Никой в залата на Народния театър не разбира, че Радина ...
Руският полузащитник на "Валенсия" Денис Черишев, може да ...
40-годишния футболист на "Вердер" (Бремен) Клаудио Писаро ...
Единственият сигурен отсега приз “Аскеер” - за цялостен ...
20-годишният нападател на "Пари Сен Жермен" Килиан Мбапе ...
Малко преди концерта си с Разградската филхармония рапърът ...
Гарет Бейл си тръгва със сигурност от "Реал" (Мадрид) ...
Мениджърът Юрген Клоп се превърна в легенда на "Ливърпул", ...