“Прецени си, синко”, казал проф. Джеров на сина си, преди да стане член на ЦИК
Стоян Нешев | 14 Април 2019 г. | 212 показвания | 0 коментара

Преди да се превърне във виртуоз на правото, Мирослав Джеров завършва магистратура по кларинет

“Прецени си, синко!” казва един от най-изтъкнатите юристи у нас проф. Александър Джеров на сина си Мирослав. Съветът е по повод новото предизвикателство в кариерата му - като член на ЦИК в следващите 5 г. Мирослав Джеров ще съблюдава изборния процес.

Разговорът между баща и син е доказателство, че в основата на взаимоотношенията им стои преди всичко подкрепата. Същото проф. Джеров казва и когато малкият Мирослав посяга към кларинета в ученическите си години.

Подкрепа получава и от майка си, която по образование е икономист.

Мирослав не изпитва безпокойство от това, че понякога го представят като сина на Александър Джеров. “Името не ми тежи. То е гордост”, казва Джеров-син. Баща му е забележителен в областта на вещното право. Бил е депутат в Седмото велико народно събрание, в което е председател на Парламентарната законодателна комисия. Бил е и депутат в 3 обикновени Народни събрания.

Ако чуете Мирослав Джеров как говори за правото, много вероятно е да помислите, че е потомствен юрист. Единият му дядо е бил 2 пъти министър на правосъдието и 2 пъти председател на Върховния касационен съд, а другият – известен софийски адвокат.

С право Мирослав Джеров казва за себе си: “Аз съм бил адвокат, продължавам да съм адвокат и адвокат ще си остана”. От 20 г. е в Софийската адвокатска колегия.

Неговата страст е

гражданското право

Става част от семейната кантора, след като завършва право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Като млад адвокат за първи път влиза в съдебна зала в Софийския районен съд по бракоразводно дело. “Бях поставен в тежка ситуация от клиента си. Но и до днес съм благодарен на колегата от отсрещната страна. Той разбра как стоят нещата, знаеше и че съм млад и неопитен... Успяхме да постигнем съгласие, изгодно за двете страни”, разказва Джеров.

Въпреки дългия му стаж той и до днес коментира с баща си правни казуси. Търси мнение и от колеги. “Не съм от тези хора, които си мислят, че знаят всичко. Ние сме юристи и при нас има различни становища. Аз изключително

много ценя мнението

на баща ми,

но не винаги

се съгласявам

с него, защото той го е казал”, споделя Джеров-син.

Избира адвокатската професия заради “динамиката и пъстротата на човешките отношения”. Може би заради това не мисли в категории, не е краен и в квалификациите за хората.

За него музиката и правото, изглежда, да вървят ръка за ръка. “Като малък се явих на конкурс за Детския радиохор при маестро Христо Недялков. Преминах го успешно и влязох в редиците на хора. На практика оттам започна моето развитие в музикалното поприще, за което съм много признателен и благодарен на маестро Недялков”, разказва Джеров.

Кандидатства в музикалното училище с кларинет. Изборът на инструмента бил случаен. “Много хора свързват кларинета със сватби или панаири, но в действителност не е така. Във всеки един инструмент има много душа. Кларинетът е темброво много богат инструмент. Един от първите композитори, който го представя, е Моцарт”, обяснява Джеров.

Разбира се, след музикалното училище завършва и консерваторията, излиза оттам като магистър по кларинет. Войник е в оркестъра на ПЖИ, сега Висше транспортно училище.

По здравословни

причини обаче

прекратява да свири

на кларинет

Раздялата с инструмента изстрадал тежко. “Това бяха много години, преживявани с музика. Трябваше да приема действителността такава, каквато е”, спомня си юристът.

През 1980-те г. откриването на чуждестранна музика е утопия. “Тогава живеехме крайно ограничено, нашият пазар бе сведен до “Балкантон”. Имаше и няколко предавания по БНР. С мои съученици и приятели от музикалното училище си разменяхме плочи и записи - кой каквото бе намерил”, разказа Джеров.

Едни от най-любимите му музиканти оттогава досега са ФСБ. Изрежда и имена на емблематични български кларинетисти като Петко Радев, Борислав Йоцов, Иво Папазов - Ибряма и други.

Има ли общо между правото и Моцарт? “Общото е дълбочината на размисъл и трудното осмисляне. Музиката на Моцарт привидно изглежда лесна за изпълнение, но от професионална гледна точка е изключително трудна”, казва Джеров.

През свободното си време юристът обича да кара колело. Освен по равни терени може да го срещнете и в планината, защото е привързан към природата

“Ходя и на риба”, признава Джеров.

Обича да кара ски, така както обича и градинарството.

Мирослав Джеров е баща на Александър Джеров-младши. Малчуганът е на 11 г. и живее в Германия с майка си, която е хирург. “По-добре е да расте в утвърдена демокрация като Германия, в която няма двойни стандарти. Там средата е по-здрава. Неприятно е, че по различни причини нашите деца живеят в чужбина. С каквото мога, бих помогнал така, че те да се върнат в България, защото това е родината им”, разсъждава Джеров.

Няма представа дали синът му ще стане юрист, но засега вниманието на момчето е завладяно от компютрите.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Китайски учени от университета „Цинхуа" са разработили ултратънки гъвкави чипове с дебелина от 25 микрометра, което е около една трета от дебелината на човешки косъм, информира Радио "Китай". Те могат да усилват аналогов сигнал и да интегрират процесор с функция на блутут за безжична комуникация. По думите на ръководителя на екипа Фън Сюе,

Не отговарят на истината твърденията / на “Капитал“/, че градският прокурор на София Емилия Русинова е била през 2018 г. на посещение в Москва, съобщиха от прокуратурата. "Г-жа Русинова никога не е участвала в обучителната програма на българската и руската прокуратури. Заместникът на главния прокурор Иван Гешев е бил в руската столица за периода

Легендарният световен и олимпийски шампион по бокс Пърнел Уитакър почина на 55 години, след като бе блъснат от кола във Вирджиния Бийч. Инцидентът е станал в неделя. Екип на спешна помощ е пристигнал на мястото на ицидента, но Уитакър е загинал от нараняванията си, съобщи "Ню Йорк Пост". Извършителят не е избягал,

Това, което в мъжкия футбол все още е абсолютно табу, в ...
Италианският певец пусна емоционално видео в профила си в ...
“Изигра сцената страхотно, и то от 3 дубъла. Само за ...
72 стъпала качва до жилището си най-възрастният ...
Капитанът на националния отбор Ивелин Попов се закани на ...
Херцозите на Съсекс Хари и Меган присъстваха на премиерата ...
Треньорът на "Царско село" Никола Спасов намери позитиви в ...
"Лудогорец" е близо до привличането на аржентинския ...
Нападателят на "Лудогорец" Клаудио Кешеру отбеляза двата ...
Учени от Нюйоркския университет откриха първото ...
Селекционерът на юношеския национален отбор по волейбол ...
Девет български фехтовачи ще участват на световното ...
Поп певецът Ед Шийран разкри, че съпругата му го вдъхновила ...
Симона Халеп не вярвала, че може да спечели титлата на ...
Хамес Родригес, който няма бъдеще в "Реал" (Мадрид), силно ...
Тази история е като от приказките! Красивата актриса Кейт ...