Имперският руски балет открива "Сцена на вековете" на Царевец

Гедиминас Таранда до директора на културата във Велико Търново Нелина Църова, заедно с представители на българските оперни театри и шефа на общинската турагенция "Царевград Търнов" Борислав Йорданов

Седем впечатляващи заглавия в афиша на

летния оперен фестивал във Велико Търново

Седем впечатляващи заглавия са включени в афиша на най-големият класически фестивал на открито в България "Сцена на вековете" 2019. Четвъртият Летен сезон на българските оперни театри ще се проведе от 13 юли до 30 август на крепостта Царевец във Велико Търново и ще представи класически балетни и оперни заглавия и за първи път - симфоничен концерт.

"За трети пореден път музикалното събитие е отличено с престижния лейбъл "Европа за фестивалите.Фестивалите за Европа" 2019-2020 и е включено в платформата на Европейската фестивална асоциация. То е познато не само в Европа, но и в целия свят", каза шефката на дирекция "Култура" в общината Нелина Църова.

Фестивалът вече е с международно участие и ще стартира с гостуването на Имперския руски балет. Звездната трупа, създадена от световната прима Мая Плисецкая, ще представи сред естествения декор на крепостта Царевец едно от най-великите балетни заглавия - "Лебедово езеро" по музика на Чайковски.

"Ролите на белия и на черния лебед танцува нашата примабалерина Лина Шевельова. Като Одета тя е като кристална ваза - цялата сияе отвътре, а в ролята на Одилия е една рижа класическа мръсница. Винаги съм се учудвал, как тези две лица могат да съжителстват в една жена", каза на представянето във Велико Търново Гедиминас Таранда, директор на Имперския руски балет.

На сцената ще излязат 45 артисти, които ще сменят 180 костюма по време на спектакъла. В класическата постановка са включени няколко нови танца - унгарски, неаполитански, валс. С нова хореография на Асаф Месерер - чичо на Мая Плисецкая, е финалният танц на лебедите, допълни той.

Представянето на балета на Царевец е част от голямо световно турне на трупата по повод 25 години от създаването й.

На откритата сцена на историческия хълм ще бъдат показани два от оперните шедьовъра на Джакомо Пучини - "Турандот", в изпълнение на Бургаската опера, на 20 юли и "Бохеми" на 3 август, от Държавна опера - Русе. С Вердиевото заглавие "Симоне Боканегра" ще гостува на 10 август Театрално-музикален продуцентски център -Варна.

Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" ще представи на фестивала най-новото заглавие от своя репертоар - оперетата "Теменужката от Монмартър" на Имре Калман на 26 юли. Великотърновският театър е единственият в България, който играе по оригиналния текст на Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд, припомни директорът Васил Вълчев.

На историческата крепост ще звучи и българска класическа музика по време на симфоничния концерт на Русенската филхармония на 30 август, посветен на 140 години от рождението на Панчо Владигеров.

"Сцена вековете" ще завърши с опера в цирка - "Палячи" от Руджеро Леонкавало. Продукцията на Държавна опера - Стара Загора и Академичен цирк "Балкански" ще е на 4 октомври под шапитото на цирка.

Интересното в съпътстващата програма на феста са два концерта, които съчетават класика и рок. На 18 юли група "Кикимора" ще представи най-доброто от рок хитовете на 20-ти век с оркестъра и хора на Държавна опера - Бургас. Група "Сигнал" пък ще забие с Русенската филхармония за меломаните във Велико Търново.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?

Напишете дума/думи за търсене