“Възходът на Скайуокър” слага край на 42-годишната сага “Междузвездни войни”

Целият екип се е събрал заедно да чете сценария на Епизод VII през 2014 г.  СНИМКИ: РОЙТЕРС И АРХИВ

През 1971 г. младият по това време режисьор Джордж Лукас мечтае да направи филмова адаптация на сериала “Флаш Гордън”. Така и не успява да се договори за правата му, затова решава, че ще си направи своя космическа драма. Три години по-късно, през 1974 г., вече е готов с първата чернова на сценария. Лентата му “Междузвездни войни” излиза през 1977 г. и се превръща в световен феномен.

42 години по-късно идва краят на едноименната сага с деветия и очаквано финален епизод на междузвездната поредица.

Премиерата му ще е на 20 декември тази година, а само преди седмица за първи път екипът му официално излезе с по-детайлна информация за него. Тогава в Чикаго продуцентът и режисьор Джей Джей Ейбрамс и голяма част от актьорския състав представиха първия трейлър. Двеминутното видео открехна завесата за сюжета, но и даде повод за нови спекулации и слухове около деветата част на култовата сага.

Ето какво се знае досега за нея.

Епизод IX ще се казва “Възходът на Скайуокър”, обявиха на премиерата на първия трейлър на 12 април. Това доведе до нови въпросителни - все пак най-важните герои с тази фамилия вече си отидоха на края на “Епизод VIII - Последните джедаи”.

Има различни спекулации върху кого ще е акцентът и кой Скайуокър ще е на фокус в предстоящия филм. В кръвта на новия злодей - Кайло Рен, тече кръвта на Скайуокър. Това е синът на Хан Соло (Харисън Форд) и генерал Леа Органа (Кари Фишър) - дъщерята на самия Анакин Скайуокър.

Според слуховете е малко вероятно той да е на фокус. Другото предположение - че в центъра ще е Лея, също се опроверга от мнозина заради смъртта на известната актриса, която влиза в кожата ѝ, в края на 2016 г.

Екипът взема неизползвани кадри с Кари Фишър, за да се появи героинята  Леа и в деветата част след смъртта на актрисата.
Екипът взема неизползвани кадри с Кари Фишър, за да се появи героинята Леа и в деветата част след смъртта на актрисата.

Но Епизод IX няма да мине без Кари Фишър, както показа трейлърът. Още преди година братът на актрисата - Тод Фишър, беше разкрил, че тя някак си ще се завърне в най-известния си образ най-вероятно със специална технология, но това бе опровергано от президента на “Лукасфилм” Катлийн Кенеди. По-късно стана ясно, че за да се появи в новия филм Кари Фишър, са взети неизползвани кадри с нея и от “Епизод VII - Силата се пробужда”, и от “Eпизод VIII - Последните джедаи”. А на въпроса колко минути материал са имали, от екипа отговарят: “Това вече не можем да ви кажем”.

Истината е, че първоначално героинята на Кари Фишър е трябвало да играе централно място в последната част. “В минутата, щом приключи снимките на “Последните джедаи”, тя ме сграбчи и каза: “Дано да съм начело в деветия филм. Харисън Форд беше в центъра на седмия, а Марк Хамил - на осмия.” Тя си мислеше, че деветият ще бъде нейният филм. И така трябваше да стане”, обясни режисьорът Джей Джей Ейбрамс пред списание “Венити феър”.

Оскар Айзък, който в последната трилогия от междугалактическата сага е в образа на пилота По Дамерън, загатна, че “Възраждането на Скайуокър” ще засегне и смъртта на Фишър, и “невероятната роля, която Кари направи по много красив начин”. А нейният колега и екранен брат Марк Хамил (Люк Скайуокър) показа две снимки с Кари на сбогуване: “Изправен пред финала без нея със сладко-горчиви спомени - тя е просто незаменима. Намирам утеха в това, че тя няма да бъде заменена.”

Самият Люк Скайуокър умря и стана част от Силата в края на предишния филм, но ще се появи и в новия. Неговия глас чува главната героня Рей (Дейзи Ридли), когато се изправя сама със своя светлинен меч срещу огромен изтребител. “Предадохме всичко, което знаем. 1000-годишното наследство живее в теб. Но битката сега е твоя. Ние винаги ще бъдем до теб, никой никога не изчезва напълно”, ѝ казва Люк в трейлъра.

Марк Хамил (Люк Скайуокър) и Деизи Ридли (Рей) на премиерата на Епизод VIII  СНИМКА: РОЙТЕРС
Марк Хамил (Люк Скайуокър) и Деизи Ридли (Рей) на премиерата на Епизод VIII СНИМКА: РОЙТЕРС

Най-вероятно той ще се появи като сянка или призрак от Силата, както стана с Йода и Оби-Уан Кеноби в предишните филми.

Ако нито Люк, нито Леа или синът ѝ са в центъра на “Възходът на Скайуокър”, има още една възможност - Рей. Героинята се появи от нищото в Епизод VII и стана главно действащо лице.

Тя е упорита, твърдоглава, смела и яростно защитава своите приятели. Но нито Рей, нито някой друг знае нещо за произхода ѝ.

Във финалната част едва ли ще се разбере повече за семейството или мястото, от което идва, гласят слуховете. По-скоро е вероятно Рей да вземе прочутата фамилия на Люк или самото название Скайуокър да замени думата джедай в някакъв нов галактически ред.

Основната версия е, че Рей ще вземе фамилията Скайуокър.
Основната версия е, че Рей ще вземе фамилията Скайуокър.

Всъщност няма никаква официална информация за случващото се в Епизод IX, но на представянето на трейлъра Ейбрамс намекна, че основната група герои ще се отправи “на приключение”.

Джон Бойега, който играе бившия щурмовак Фин, намекна, че ще има поне година разлика между случилото се в предишната част и сюжета във “Възходът на Скайуокър” - нещо, което беше потвърдено и от Ейбрамс. Времевата разлика не е необичайна за поредицата, така че не учуди много почитателите ѝ - все пак през този отрязък Рей ще е усъвършенствала джедайските си умения, а Кайло Рен ще е станал още по-лош.

Добрата новина е, че в “Междузвездни войни” се завръща 82-годишният актьор Били Дий Уилямс като Ландо Калрисиан. Героят се появи в сагата за първи път през 1980 г. в “Епизод V - Империята отвръща на удара”, участва и в следващата част - “Завръщането на джедаите”, през 1983 г.

В трейлъра към “Възходът на Скайуокър” се вижда, че той си е върнал любимия кораб “Хилядолетният сокол” и е седнал на пилотското място редом до Чубака. А и искрено се забавлява.

82-годишният Били Дий Уилямс пак ще е Ландо Калрисиан.
82-годишният Били Дий Уилямс пак ще е Ландо Калрисиан.

Още един малко позабравен герой се завръща с нова сила - злият император Палпатин, който умря в края на “Епизод VI: Завръщането на джедаите”. Актьорът в тази роля - Иън Макдърмид, излезе на премиерата на трейлъра, с което потвърди появата на своя персонаж в историята.

Снимките на “Възходът на Скайуокър” започнаха през август 2018 г. и завършиха на 15 февруари тази година, когато режисьорът Джей Джей Ейбрамс отправи трогателно послание. “Няма какъвто и да е начин да благодаря на този наистина вълшебен екип. Завинаги съм ви задължен”, каза той.

Филмите от “Междузвездни войни" ще бъдат оставени на “пауза”, обяви преди няколко дни Робърт Айгър - шефът на компанията, която държи правата за поредицата, пред “Блумбърг”. “Ще направим пауза, ще мине известно време, защото сагата за Скайуокър приключва с деветия филм. Ще има и други филми от “Междузвездни войни”, но ще направим известна почивка”, каза Айгър.

Думите му дойдоха, след като продуцентката Катлийн Кенеди обясни, че макар Епизод IX да е “кулминацията на сагата за Скайуокър”, това не е краят на “Междузвездни войни”. “Знаехме, че в един момент ще трябва да приключим сагата - още преди да започнем работата по “Силата се пробужда”. Сега търсим следващата сага. Не търсим просто следващата трилогия, а наистина търсим нещо, което ще продължи през следващите 10 години и дори по-дълго”, заяви Кенеди.

Марк Хамил като джедая Люк Скайуокър
Марк Хамил като джедая Люк Скайуокър

“Междузвездни войни” е втората най-печеливша кинопоредица в световен мащаб с приходи от над 9 млрд. долара. Преди нея са само 21-те филма от вселената на “Марвел” с 18,56 млрд. долара приходи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене