Националният музей показва 18 експоната в „Двореца”-Балчик

Откриването на изложбата СНИМКА: Дияна Райнова

Накити и сребърни тасове са 18-те експоната в галерия “Тунела” на “Двореца” – Балчик, в изложбата “Непознатите средновековни съкровища от фонда на Националния исторически музей. XV– XVII век”. Тези предмети не са включени до момента в постоянната експозиция на музея. Те са събирани в продължение на десетилетия по различни начини - чрез археологически разкопки и теренни обхождания, чрез дарения, откупки или са предоставяни от държавни институции.

„Сред експонатите от XV – XVII в.са златна апликация от диадема, сребърни гривни “кубелии” (“рогатки”), сребърна чаша – кратунка, златна игла за коса с позлата, както и половинка от сребърен енколпион – панагия, изработен от слонова кост, както и сребърни тасове” – каза при откриването на изложбата зам.-директорът на Националния исторически музей проф. Иван Христов. „Изложбата включва 18 експоната. Това са накити за дами от висшето общество – основно украси за глава. Показаните са красели видна аристократка от Второто българско царство конкретно . Представените експонати са от Второто некрополско златно съкровище, от различни места на днешна Северна България”- добави той.

„Гостуващата експозиция на Националния исторически музей е едно от най – ярките събития в културния календар на „Двореца” – Балчик, за 2019 г. и цели да представи пред многобройните български и чуждестранни посетители на архитектурно – парковия комплекс част от историята на България. Изложбата може да бъде разгледана до 10 август” – каза директорът на „Двореца” Жени Михайлова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене