Български физик в "Харвард" спечели премия от 250 хил. долара

Алекс Атанасов е роден в България, но когато е на 2 г., семейството му се мести в САЩ.

Александър Атанасов е избран за наградата сред 800 докторанти

Докторантът по физика в “Харвард” Александър Атанасов спечели престижната премия на фондация “Херц”. Българинът е избран сред 800 докторанти от най-престижните щатски университети и ще получи стипендия за 5 години на стойност 250 хил. долара.

“Според мен нещото, което ме откроява измежду многото кадърни кандидати, е, че в работата си комбинирам познанията си по чиста математика със своите умения по програмиране, придобити както от курсовете ми в Йейлския университет, така и от стажовете ми в компании като “Гугъл”, каза за “24 часа” Александър Атанасов.

Всяка година стипендията на фондация “Херц” се присъжда на 10 студенти, обучаващи се в областта на природните науки, математиката и инженерството.

Младият учен е роден в София през 1995 г., но когато е на 2-годишна възраст, семейството му заминава за САЩ. Израснал е в щата Мериленд, а висшето си образование получава в “Йейл”. Там учи математика и теоретична физика, а в бакалавърската си дисертация изследва връзката между квантовата физика и геометрията.

Сега е за първа година в Харвардския университет и изучава черните дупки, като се опитва да намери нови закономерности във Вселената.

Въпреки че живее и учи на хиляди километри от родината, не е загубил връзка с България. През лятото на миналата година дори преподава у нас. Става лектор в лятната Изследователска школа, организирана от Ученическия институт по математика и информатика към БАН. “Запали се интересът ми към работа с млади български учени, като през този август отново ще бъда част от школата. Занапред възнамерявам да поддържам връзката с ученическия институт и да сътруднича в развитието на българската наука”, казва младият учен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене