Елизабет II показва 200 скици на Леонардо от личната си колекция

Част от рисунките, които ще покаже кралицата на изложбата.

Изложбата е уникална, за последно е правена преди 60 години

По случай 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи кралица Елизабет II реши да организира в Бъкингамския дворец най-голямата изложба с произведения на гениалния художник. Всички те са от личната й колекция.

За последно изложила скиците му преди 60 години. Тъй като подобно събитие се организира изключително рядко, очакванията са, че изложбата

ще бъде посетена поне от 1 млн. души

от май до октомври.

За 24 май е планирано откриването под надслов "Леонардо да Винчи: Живот в рисунка".

В чест на гения кралицата е решила да изненада посетителите и да им покаже мастилниците на художника и следите от креда, които Леонардо е оставял с ръката си.

Изложбата се състои от около 200 рисунки, които представляват една трета от архива на Леонардо в Кралската колекция. Селекцията включва скици за "Тайната вечеря", проекти за оръжия и изследване на анатомията на ръцете, свързани с неговата картина "Поклонението на влъхвите". Един от двата листа, направен с метален молив, е толкова избледнял, че щрихите са видими само на ултравиолетова светлина.

На изложбата може да се видят и скици на конски крак, с които Леонардо се е готвел да направи макети на паметници, но така и не ги завършва. Сред експонатите ще е и

мастилен образ на замислен човек

с вълнообразна брада.

По-рано този месец Мартин Клейтън, който е куратор на изложбата и ръководител на отдел рисунки и отпечатъци в Кралския колекционен тръст, наскоро обяви, че един от портретите вероятно е на самия Леонардо, направен от помощниците на художника малко преди смъртта му.

Четете още:

Кодовете на Леонардо: На кривогледство ли се дължи гениалността му?

12 неща, които не знаем за Леонардо да Винчи

Кралица Елизабет II
Кралица Елизабет II
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене