Почитателите на кафето са по-чувствителни към аромата му от хората, които го избягват, и по-бързо го разпознават, съобщи Прес асосиейшън.
"Колкото по-голяма е употребата на кофеин, толкова по бързо човекът разпознава миризмата на кафе - каза д-р Лоренцо Стафорд от катедрата по психология в университета на Портсмут. - Освен това хората, които приемат много кофеин, разпознават миризмата на силно разреден кафеен химикал в много по-ниска концентрация", предава БТА.
Тази способност се засилва, колкото повече на човек му се пие кафе.
"Кофеинът е най-широко консумираният психоактивен продукт и резултатите ни показват, че промените в способността за улавяне на миризмите могат да са полезен показател за зависимост".
Резултатите от изследването могат да бъдат използвани за разработване на лечения на базата на отвращението за хора, пристрастени към продукти с характерна миризма, като тютюн и канабис.
Коментари (0)
Вашият коментар