Палитра от носии в центъра на Разград за юбилейното издание на „Капанска китка"

Домакините и организатори на събитието – танцов клуб „Абритус” към Народно читалище „Бузлудва 2010” поздравиха всички участници със специално подготвена фолклорна програма.

Палитра от народни носии оживи Разград по случай 10-ото, юбилейно издание на националния фестивал на клубовете и школите за народни хора „Капанска китка”. В него участие взеха над 450 любители-танцьори от цялата страна. Те представиха автентични и съвременни народни хора на сцената на Общинския културен център, където ден по-рано бе открита и фотоизложба, посветена на годишнината на фестивала.

Сред отличилите се тази година на първо, второ и трето място бяха съответно танцов клуб „Джумалийци” от Търговище, клуб за народни танци към Лесотехнически университет – София и танцово студио „Калина Рада” от Разград.

Голямата награда на кмета Валентин Василев пък спечели Фолклорен танцов клуб „7/8” от Добрич. „Днес няма цветове и пристрастия, има просто българи. Благодаря за това, което правите. Продължавайте да работите, да творите, да предавате тези неща на нашите деца, за да я пребъде България”, поздрави всички участници той.

Редом с тях овациите на публиката спечелиха танцови клубове и школи от Варна, Попово, Кубрат, Девня, Русе, Търговище, с. Брестовене, Сливен, с. Николово, Велики Преслав.

Специално място в програмата на фестивала имаше и за мъжете и жените от комплекса за социални услуги за хора с увреждания в с. Просторно. Танцьорите и техните ръководители бяха подготвили специален танц, с който показаха как хората в неравностойно положение могат да са част от социално културния живот на обществото ни. От 2018 година социалните работници в комплекса са разкрили секция „Български фолклор” като идеята е да развиват уменията на хората с увреждания по народни танци и да провокират в тях емоции, каквито българския фолклор създава чрез народните ритми. 

Ръководители, организатори и жури откриха заедно 10-ото издание на националния фестивал.
Ръководители, организатори и жури откриха заедно 10-ото издание на националния фестивал.

Домакините и организатори на събитието – танцов клуб „Абритус” към Народно читалище „Бузлудва 2010” пък, поздравиха всички участници със специално подготвена фолклорна програма.

Идеята на фестивала „Капанска китка” е да съхрани автентичния български фолклор и да го пренесе в поколенията. Той се утвърди като един от успешните и мащабните, най-вече в Североизточния район. За изминалите девет издания участие са взели над 150 клуба от цялата страна, с над 4500 участници, разказват Кънчо Върбанов, Емилия Русева и Кемена Иванова, ръководители на танцов клуб „Абритус”, организато на събитието. Още от създаването си надиграването е част от културния календар на града, като всяка година се провежда през месец май. 

Специално място в програмата на фестивала имаше и за мъжете и жените от комплекса за социални услуги за хора с увреждания в с. Просторно.
Специално място в програмата на фестивала имаше и за мъжете и жените от комплекса за социални услуги за хора с увреждания в с. Просторно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене