Най-големият британски оператор изключи "Хуауей" от 5G мрежата си

Снимка РОЙТЕРС

Най-големият британски мобилен оператор обяви, че изключва телефоните на китайския гигант "Хуауей" от бъдещото си 5G (пето поколение) покритие, съобщи "Файненшъл таймс", цитиран от "Дневник".

Решението следва включването на "Хуауей" в "черния списък" за бизнеса в Съединените щати след обявяване на "извънредно положение" в комуникациите. Впоследствие "Гугъл" обяви, че изолира устройствата на китайската компания от операционната си система "Андроид".

EE, която е част от мрежата на британския телеком BT, смята да пусне 5G услуги другата седмица, след като положи усилия да изпревари "Водафон" (нейната мрежа ще тръгне през юли). Първоначалният план бе това това да стане и за устройства на "Хуауей" и по-конкретно за Huawei’s Mate 20 X 5G, един от първите поддържащи петото поколение смартфони. Според FT обаче тази стъпка сега е "на пауза" заради несигурността за използването на "Андроид", обяснява изданието.

Марк Алера, главен изпълнителен директор на ЕЕ, е цитиран с думите, че не е налице "сигурността на услугата", нужна, за да се предложат дългосрочни договори. В радиооборудването на 5G мрежата обаче ще продължи сътрудничеството както с "Хуауей", така и с "Ериксон". В интерзю за "Ройтерс" Алера обяснява, че "паузата" ще продължи, докато компанията не се увери, че за устройствата ще има постоянна софтуерна поддръжка.

Във Великобритания пускането на мобилната мрежа пето поколение - която експерти очакват да доведе до технологична революция с годините - бе засенчено от спора между администрацията на американския президент Доналд Тръмп и "Хуауей". Заради него Вашингтон лобира в Лондон и други европейски столици за пълно изключване на компанията от 5G мрежите. Телекомуникационната индустрия от своя страна лобира пред правителството да не налага такава забрана.

Мрежата ще бъде пусната в шест града единствено с телефони "Самсунг" и OnePlus, а до другото лято броят им трябва да се увеличи до 50. Според "Файненшъл таймс" очакването е мрежата в началото ад е по-скоро "подобрена 4G мрежа, предлагаща скорост, 10 пъти по-добра от днешните смартфони". Преходът към пълноценна 5G мрежа на ЕЕ с изключително ниска латентност трябва да приключи до 2023 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Наталия Кобилкина: Жените се държат като мъже, но така трудно ги печелят
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?

Напишете дума/думи за търсене