Андре Рийо записа „Върви, народе възродени” в навечерието на 24 май (Видео)

Снимка: Архив

В навечерието на 24 май кралят на валса Андре Рийо записа с оркестъра си в Маастрисхт химна на българската просвета „Върви, народе възродени”. 

„Честит празник на буквите!”, поздрави в специалното видео Рийо. „Пазете идентичността си! Съхранявайте и се грижете за националната си култура!” Тя ви прави различни. А моята роля е да ви обединявам чрез музиката.”

Андре Рийо идва отново в София за концертите си на 8 и 9 юни. Той е първият музикант, който в две поредни години изнася четири концерта в България в напълно разпродадена зала „Арена Армеец”.  

За страните, в които изнася концерти, Андре Рийо има любопитството да търси най-любимата и емблематична музика за даден народ и публика. Той проучва, разпитва, допитва се до музиканти, подготвя се, за да направи на всяка сцена своето персонално обръщения към всяка аудитория. Известен е, че на концертите си винаги изпълнява някое местно произведение, която е дълбоко близко до душата на слушателите и предизвиква техните сълзи и аплодисменти. Знаем, че в оркестъра на Рийо вече 23 години свири българката Кремена Минева. Дали от нея или от други източници, Андре открива, че 24 май – Деня на славянската писменост и култура, е най-ценният за българите празник. Той намира нотите на „Върви, народе възродени”, събира 60-членния си оркестър в студиото си в Маастрисхт и записва за нас най-бълграската песен. За изпълнението на „Върви, народе…” Рийо прави специален аранжимент, като дава по-значима роля на флейтата, която звучи в соло и се извисява над другите иструменти. Интересно е как чужденец усеща и разбира музиката, с която сме израстнали и е закодирана в гените ни по рождение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи

Напишете дума/думи за търсене