Радина Къджилова с „Аскеер“ за главна женска роля

Нестихващи аплодисменти за Иван Налбантов за почетната награда за цялостно творчество

Този път церемонията по връчването на театралната награда „Аскеер“ не завърши с „Върви, народе възродени“, а с песента „Тече, всичко тече времето няма бряг и ни влече... Няма как...“ Така бе отдадена почит на артистите, които ни напуснаха през годината, между които и Иван Ласкин.

Наградата за цялостен принос към театралното изкуство получи актьорът Иван Налбантов, който заяви: "Никога досега до днешния ден не съм бил обект на такова засилено внимание", след което си припомни различни епизоди от професионалния си път – включилно това как за първи път е стъпил на сцената на този театър, и връчи отличието за изгравяща звезда на Ненчо Кънев, който играе Гаврюшка в спектакъла "Картоиграчи" на плевенския драматичен театър. „Ние залязваме, други изгряват“, самоиронизира се той

Всеки от номинираните беше провокиран (във видео) да сложи каската на войничето и да изтегли провокативен въпрос. Цялата церемония беше изключително семпла като декор, но много емоционална. А актьорите от Театъра на армията наистина от сърце вдигнаха градуса на празника.

Представлението на пловдивския драматичен театър "Дебелянов и ангелите" бе големият победител на наградите на най-старите театрални отличия в България "Аскеер", които бяха връчени за 29-и път на церемония в Театъра на българската армия.

"Дебелянов и ангелите" бе отличен като най-добър спектакъл и донесе още награди на автора Александър Секулов за съвременна българска драматургия, на режисьора Диана Добрева, както и на Мира Каланова за костюмография.

За главна мъжка роля бе отличен Валентин Ганев за образа на Лаймън Фелт в "Спускане от връх Морган", а за женска - Радина Кърджилова за ролята й на Сара в "Любовникът" - и двете в афиша на Народен театър "Иван Вазов". “Не броя вече аскерите“, пошегува се директорът на трупата Мариус Донкин, видимо доволен от успеха на своите актьори и постановките на сцената на Народния.

Ето и наградени в отделните категории:

Сценография - Мира Каланова за "Дебелянов и ангелите" (ДТ "Н. О. Масалитинов" – Пловдив) и "Бащата" (Народен театър "Иван Вазов")

Костюмография - Свила Величкова за "Драконът" (ТМПЦ-Варна), "Коя гад изяде кашкавала" (ДТ "Сава Огнянов" - Русе) и "Наблюдателите" (Народен театър "Иван Вазов")

Театрална музика - Калин Николов за "Драконът" (ТМПЦ-Варна), "Коя гад изяде кашкавала" (ДТ "Сава Огнянов" - Русе) и "Наблюдателите" (Народен театър "Иван Вазов")

Поддържаща женска роля - Ирини Жамбонас за ролята ѝ на Елизе в "Аз обичам, ти обичаш, тя обича" (Малък градски театър "Зад канала")

Поддържаща мъжка роля - Стоян Младенов за ролята на Ансел Смит в "Килър Джо" ща мъжка роля(Малък градски театър "Зад канала")

Водеща женска роля - Радина Кърджилова за ролята ѝ на Сара в "Любовникът" (Народен театър "Иван Вазов")

Водеща мъжка роля - Валентин Ганев за ролята му на Лаймън Фелт в "Спускане от връх Морган" (Народен театър "Иван Вазов")

Режисура - Диана Добрева за "Бащата" (Народен театър "Иван Вазов") и "Дебелянов и ангелите" (ДТ "Н. О. Масалитинов" – Пловдив)

Най-добър спектакъл - "Дебелянов и ангелите" - ДТ "Н. О. Масалитинов" – Пловдив, реж. Диана Добрева

Изгряваща звезда - Ненчо Кънев за ролята на Гаврюшка в "Картоиграчи" (ДТ "Иван Радоев" - Плевен)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене