Хонконг бе домакин на форум за развитието и възможностите на 5G мрежата

На 28 май Хонконгската камара за вноса и износа и телекомуникационната компания China Mobile организираха форума на тема „Да прегърнем 5G и да открием бъдещето". Участниците в него се фокусираха върху това как 5G технологиите стимулират иновациите и променят живота на обикновените хора, както и възможностите, които те предоставят за развитието на Хонконг, съобщава "Радио Китай".

На откриването на форума заместник-председателят на Общокитайския народен политически консултативен съвет Лян Джънин заяви, че 5G технологиите могат широко да се използват в производството и в живота. Те ще ни дадат безпрецедентни възможности по отношение на транспорта, градското управление, дистационната медицина, развлеченията и образованието. Приложението на технологиите ще донесе и немалки предизвикателства. Различните страни и правителства трябва да предвидят това и да изработят конкретен план за справяне с евентуалните предизвикателства, причинени от 5G технологии.

„С високата скорост и голямата мощност на 5G мрежата регионалните ограничения ще бъдат премахнати. Какво ще бъде, след разпространяването им, отношението ни към общите ползи и предизвикателства, които идват с тези технологии? Как хората ще се възползват от удобствата на технологичния прогрес? Какво би трябвало да бъде насърчено или забранено, съхранено или стандартизирано? Това са въпроси, на които трябва да отговорят правителствата на различните страни. Затова, в политическо отношение, са нужни необходимите мерки и политики", казва Лян Джънин.

На форума ректорът на Института за икономическото управление при Пекинския университет за телекомуникации Лиу Тиндзие заяви, че 5G технологиите ще променят цялото общество. „5G ще преструктурира индустриалния модел на дигиталната икономика. Ще бъде осъществена взаимосвързаност между всички неща. След като тя се превърне в инструмент за ефикасен икономически ход, конкурентоспособността на дадена компания, регион и дори на една цяла страна ще се промени окончателно. 5G технологиите ще променят всички правила на играта и затова към тях е насочено вниманието на целия свят. С въвеждането на 5G технологиите интернет мрежата промени живота на хора и дори на обществото".

На форума Дън Тайхуа от компания „Хуауей" споделя мнението си по въпроса как чрез иновации да се придвижи развитието на индустрията за 5G технологии и как те ще дадат възможности за дигиталната трансформация на различни индустрии. Настоящата 2019 г. е началото на комерсиалното използване на 5G технологиите в Китай и мащабното ѝ разгръщане ще стимулира сектора в световен план.

„Комерсиализирането на 5G мрежата от Китай ще придвижи в голяма степен развитието на глобалната индустриална верига на свързаните технологии, защото мащабът на използването в страната е далеч по-голям от останалия свят. В момента China Mobile разполага с 2 милиона базови станции за 4G мрежата. Трите телекомуникационни оператора разполагат с над 40% от общия брой на базови станции за 4G мрежата. Затова мащабното комерсиално използване на 5G в Китай ще съдейства и стимулира световната индустрия. През втората половина на тази година ускорено ще се развива 5G мрежата в страната", казва той.

Дън Тайхуа посочи също, че „Хуауей" първа инвестира в 5G технологии и в момента е подписала 42 договора за комерсиалното им използване с други страни. Компанията работи с оператори от Азия и Тихия океан, Близкия изток, Европа, Африка и стартира план за комерсиално използване на 5G технологии. До момента „Хуауей" е продала 100 000 единици оборудване за 5G мрежата, което е по-голямата част от това в световен мащаб.

Участниците във форума обсъдиха също въпроса за приложението на 5G технологиите в образованието, технологичните иновации, изкуствения интелект и други. Председателят на Хонконгската камара за вноса и износа Лин Лунан и президента на хонконгския филиал China Mobile подчертаха, че 4G мрежата е променила живота, а 5G ще промени обществата. В интервю пред медии Ли Лунан заяви, че провеждането на настоящия форум е от актуално значение. 5G технологиите ще донесат големи промени в Хонконг.

„5G мрежата е в началото си и ще навлезе в период на ускорено развитие. Възможно е тя окончателно да промени ежедневието на хонконгците. Ние се стремим към въвеждане на 5G мрежата, защото искаме да сме в крак със съвременни технологии и новата епоха", посочи той.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог

Напишете дума/думи за търсене