Реставраторката на Желязната църква учи български в неделното училище в Истанбул

Арх. Фикрие Булунмаз бе наградена през 2018 г. в кампанията на “24 часа” “Достойните българи”.

От 7- до 70-годишни учат

българско четмо и писмо

и всичко, свързано с

техните родови корени

“Жeлязната църква ме вдъхнови да започна да уча български език. Докато реставрирахме храма, се сближих с българската общност. И оттам тръгна - записах се в курса по български език към неделното училище в Българската екзархия. В курса се познавам с всички и те много ми помагат, все пак аз съм най-незнаещата. Има още много да уча, но вече знам доста думи и изрази. От сърце благодаря на всички.”

Това споделя на български език с акцент реставраторът на уникалната българска църква “Свети Стефан” на брега на Златния рог в Истанбул арх. Фикрие Булунмаз.

Тя е една от курсистките в курсовете по български език към българското неделно училище в Истанбул.

Училището е основано преди четири години в съответствие с националната програма за българските училища зад граница.

Носи името на

светите братя

Кирил и

Методий

в знак на приемственост с едноименното школо на цариградските българи в миналото в Истанбул. 

Деца от неделното училище в Българската екзархия в Истанбул приключват учебната година в неделя, на 16 юни.  СНИМКИ: НАХИДЕ ДЕНИЗ
Деца от неделното училище в Българската екзархия в Истанбул приключват учебната година в неделя, на 16 юни. СНИМКИ: НАХИДЕ ДЕНИЗ

В неделното училище учат близо 35 ученици от 1-и до 12-и клас. Освен тях около 25 човека от българската общност или цариградските българи, както се наричат популярно, изучават родния си език в курсовете, които са залегнали в програмата на училището.

“Повечето от нашите хора, аз самият също, не са учили в училище и се затрудняват да говорят на български, други са позабравили, ето защо имаха голямо желание да се научат да четат и да пишат”, казва председателят на българската общност в Истанбул Васил Лязе. Той е човекът, който заедно с генералния консул на България в Истанбул Ангел Ангелов имат най-много заслуги за разкриването и успешната дейност на училището. “Вече няколко години и възрастните идват с голямо желание да учат в Екзархията, почитаме традициите, празниците, вярата, има единение и приемственост, което много ми харесва. И разбира се, сме много благодарни на нашите учителки, без които нямаше да успеем”, казва дипломатът.

Курсистите са разделени в две групи -едната е под ръководството на директорката на училището г-жа Невин Даудова. Другата се ръководи от Наталия Волкова-Хатипоглу, която е и преподавателка в началния курс. Учебните пособия се осигуряват от настоятелството и от България. Програмата е по-различна от тази на учениците, обяснява г-жа Невин Даудова: “Повечето от нашите курсисти говорят родния български език, но архаично, затова допускат грешки, с други пък започваме от буквите. От 7- до 70-годишни учат българско четмо и писмо, всичко, свързано с техните родови корени, с вярата, с България, което го прави уникално като Желязната църква в Истанбул.” 

Българската общност в Истанбул се събира на всеки празник.
Българската общност в Истанбул се събира на всеки празник.

Ръководителката на втората група Наталия Волкова-Хатипоглу е убедена, че работата с възрастните в курса е отговорна задача.

Тя е

бесарабска

българка

и знае колко важно е знаенето на майчиния език.

Ева Петрова е учила до втори клас в закритото българско училище и сега продължава оттам, където е прекъснала, но с още по-голямо желание и старание.

“Знанията ми бяха недостатъчни, но сега не само че си припомням ученическите години, но и научих много нови неща”, казва тя. Помага на сестра си Надя Чакъроглу, която в началото дори не е знаела буквите.

“Тук по инерция говорим българския език така, както сме го научили в семействата. За нас е важно, че се научаваме да четем и да пишем и да се изразяваме правилно. Като отида в България, вече ми е по-лесно да общувам, да разговарям с роднини, с приятели, не се чувствам чужденец. Сега имаме повече поводи да ходим в България, което правим с удоволствие”, казва Стефан Турдиев, който е от първите курсисти.

Добринка Турдиев, Людмила Лязе, Надя Петрова и останалите курсисти са изключително благодарни на учителките Невин Даудова и Наталия Волкова-Хатипоглу за всичко, което са научили от тях.

“Нашият баща беше учител в бившето българско училище, но ние не можахме да учим там. Четвърта година учим в курса в Екзархията и сме много доволни. Г-жа Даудова е много добра и ни научи на всичко много добре, споделят Костадин Недялков и сестра му Василка, които не пропускат занятие.

“Аз съм учителка и моята работа е да раздавам знания, но когато застана пред тези хора, с някои от които сме връстници, и виждам как горят от желание да научат колкото се може по-добре майчиния си език, корените си, за което отделят от свободното си време, проявяват завидно старание, аз искрено им се възхищавам”, казва директорката Невин Даудова. 

Българската общност в Истанбул се събира на всеки празник.
Българската общност в Истанбул се събира на всеки празник.

Курсистите се включват активно в извънкласните програми с учениците -празнуват заедно Коледа, 24 май, боядисват яйца за Великден, играят българско хоро на празника “Розите на България”.

В неделя, 16 юни, по традиция ще се състои тържество в Екзархията за приключването на учебната година на неделното училище. И ще благодарят на учителките си Невин Даудова, Невин Чалъшкан, Наталия Хатипоглу, Павлина Боботанова, Сийка Чирпанова, Христина Райкова и Ферихан Атасой / Милда Гиргинова, чиито труд и усилия стоят зад успехите.

След осемте месеца на учение ученици, курсисти и учители ще си кажат довиждане до есента, когато отново ще прекрачат прага на българското неделно училище.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене