Издателят на "24 часа" Венелина Гочева: Трябва да носиш на бой и да заставаш зад хората си

Венелина Гочева КАДЪР: bTV

Издателят на "Медийна група България" Венелина Гочева гостува  в предаването "Търси се..." по Би Ти Ви. "Вече се опитвам се да се връщам по-рано вкъщи, но не е лесно. Много е интересна внучката ми, особено като си изпуснал първите стъпки на сина си, да питаш всичко за нея сега", сподели още в началото на предаването Гочева. 

Тя разказа за професионалния си път: "Много рано започнах да работя. Когато бях на 15 г., за първи път започнах да пиша. Попаднах във вестник "Средношколско знаме". Имах страхотно самочувствие, докато станах 12 клас. Мислех си, че журналистиката е много просто нещо. Аз поисках да отида кореспондент на "Народна младеж" във Велико Търново. Исках да отида сама. А родителите ми са страхотни, да са ми живи и здрави. Те са уникални хора", сподели журналистката. 

"Аз бях най младият зам. главен редактор. На 27 години станах зам. главен на най-големия всекидневник в България. Трябва да носиш на бой и трябва да заставаш зад хората си", призна тя. 

 Пред камерата  на "Търси се" за Гочева разказа и журналистът Георги Милков: "През лятото на 1994 г. бях студент по журналистика първи курс, исках да карам летен стаж. Появи се една усмихната жена. Така минаха 25 години. Това, което не се промени във Венелина, е усмивката. Представете си, че сте попаднали в някаква ситуация, в която не може да се справите сами. Човек може да се обади на приятели, на адвоката си. Аз се обаждам на Гочева. Имах такава случка в Афганистан по време на войната с талибаните. Бях задържан там. Тя се обади на президента, на премиера, на службите, на посланика, дойдоха хората, щурмуваха къщата и ме извадиха", сподели той. 

"Моята среща с Венелина беше през 1996 година, по-късно тя ме покани в 24 часа", разказа и журналистът Слави Ангелов. "През годините тя винаги беше недоволна от нас,  но това ме амбицираше. Тя много ни вдигаше нивото. В момента, в който се роди нейната внучка, според мен тя много се промени - допълни Ангелов. - Тя е изключително енергична. Тя е такъв източник на енергия!"

"Гочева има малко слабости, единият се казва Пламен, другият Георги, а третият е нейната внучка", споделиха нейните колеги. 

"Тя е много компромисна, много държи на хората си, на екипа си. Тя ни е помогнала за много неща. Тя  ни научи да бъдем търпеливи", добавиха те. 

"Когато Жоро ми се обади за проблема с Афганистан, аз бях на лифта във Витоша. Това, което много ме обиди, е, че колега беше написал, че това е пиар. Ако беше наблюдавал разговорите, които водех, за да спася Георги, нямаше да си помисли за пиар", обясни Гочева. И разказа:

"Беше годината на многото отвличания. Слави работеше много сериозно над тази тема. Една вечер моят син отиде да остави колата в гаража и след минути се качи. Каза ми: "Отвлякоха едно съседско момче.". По-късно бащата на момчето ми бе категоричен: "Това не е било за моя син, това беше за вашия син".

"Тази година през декември стават 35 години, откакто се оженихме с Пламен. Открих го във Велико Търново. Гочев е това, което аз не съм. Той винаги е приемал това, с което се занимавам с лека ирония. Много е важно да има ръка, която те бута напред, но и която да те хваща", каза още Гочева в тв предаването. 

"Най голямото засилване беше преди 6-7 години, когато се втурнах да вляза в сделката за "24 часа". Беше много тежко, рисковано. Но не станах самотна, станах по- обрана, по-мълчалива. Моите приятели знаят, че когато не ми е добре - просто изчезвам.

Станах много търпелива към всички неща, които се пишат за мен. Зарядът идва от любопитството. Много ме дразни, когато не го откривам у хората. Трябва да се научите да разказвате истории - това е най-важното в нашата професия. Умението и търпението да разказваш изчезна", добави тя. 

"Венелина е най-целеустременият човек на света. Преди 11 години претърпяхме тежка катастрофа. Всичките ми ребра бяха счупени. "Бърза помощ" идва, приемат ме в "Пирогов", обаче скенерът е счупен. Венелина направи чудеса, за да ме преместят във Военна болница. Благодарение на това аз съм жив. Прави всичко за целта си. Включително и затова, че спаси вестника. Когато видя накъде отиват нещата, направи всичко възможно, за да го купи. Работи в момента по 12 часа на ден и аз съм й много благодарен за това", разказа пред камерата на bTV главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев.

"По принцип е човек, който се справя с всичко. Това е най-отчетливото й качество. Това, което прави, е грандиозен труд", сподели още той. 

По повод инцидента със Зюмбюлев Гочева си спомни: "Излезе лекарят, целият в кръв. Очевидно разпознал мен в цялата група, която стоеше в коридора. Застана до мен и каза - всъщност 80% е мъртъв. Майката но Борко беше до мен и припадна. Аз го дръпнах настрани и го попитах: "Докторе, защо не казахте, че поне 20% е жив." Аз никого не попитах дали Зюмбюлев трябва да бъде преместен, не знам какво щях да правя, ако нещо му се беше случило", разказва тя. 

"На мен не ми омръзва да завърша вестника в 19,30-20 часа и да продължа работа със сайта. Не съм изморена. Спя по малко. Не съм от журналистите, които пишат спомени. Това ми е работата - да общувам с политици и с бизнесмени", разказва Гочева. 

"Първият ми спомен с майка ми е, когато бях на 3 или 4 - едно море на Китен. Приличаме си според мен по разсеяността. През годините, тъй като тя нямаше много време за мен, имахме един ритуал всяка събота да си разказваме какво се е случвало. Липсвала ми е, но съм го приемал за нещо нормално. Не ме е натискала да работя в същия бранш - така се стекоха събитията. Израснах в коридорите на Полиграфическия комбинат", това разказа синът на Венелина Гочева - Георги.

"Двамата с баща ми много се допълват, той я приземява. Най-трудният й период беше, когато напусна "24 часа" и се премести във в.  "Континент". Това беше много труден период. Тя приема вестника и хората в него за нейното семейство. Като майка е строга, като баба - разглезва. Пламена я промени положително. Трудно приема критики. Продължава да бъде строга и взискателна и към работата, и към личния ми свят. Двамата си приличаме по това, че бързо се палим, лесно ни минава. Искам да й благодаря за всички съвети и че е мой приятел", разказа още Георги. 

"Хората трябва да си говорят. Той няма да стане журналист, него го интересува бизнесът. Той е много добро момче", разказа за сина си Гочева. На въпрос за главния редактор в нейното семейство, тя сподели, че това е мъжът й  Пламен. 

"Аз не съм свръх. Аз съм един нормален човек, който си обича професията. Опитахме се да търсим нещо по средата. Да не е в другия край. Да има нормални хора, които да пишат нормални мнения. Аз съм една жена, която никога не мисли за годините, които са минали. Човек, който обича да прави нещата с хора, които му вярват", призна Венелина Гочева в края на предаването. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?

Напишете дума/думи за търсене