Фондация "Никола Манев" създадоха в Чирпан

Адвокатът от Пазарджик Хари Харалампиев (вдясно) оглавява новата фондация "Никола Манев". В ръководството й влезе и братът на художника актьорът Добромир Манев.

Близки и приятели на големия художник Никола Манев учредиха днес в Чирпан фондация с неговото име. Манев почина миналата година на 25 август три дни преди да навърши 78 години.

Фондация "Никола Манев" бе създадена в родния дом на поета Пейо Яворов, който е на метри от художествената галерия, която творецът приживе завеща на община Чирпан. В нейния двор бе положена и урната с праха на Никола Манев, каквото било предсмъртното желание на художника, който почина в Париж. Манев е роден в Пазарджик, живя дълго време в Париж, но не криеше пристрастията към родния град на майка си Чирпан.

Председателят на общинския съвет в родния град на Никола Манев Пазарджик адвокат Хари Харалампиев оглавява новата фондация. В настоятелството още са синът на Манев Александър, който увери, че през септември сградата на художествената галерия официално ще бъде предадена на чирпанската община, както още и братът на художника актьорът Добромир Манев, проф. Стоимен Стоилов и Стефан Личев. С делата на фондацията се ангажира и известната българска поетеса Елка Няголова.

Целите на фондация "Никола Манев" са свързани със събиране и съхраняване на духовното и материално наследство на Никола Манев, както и на всичко, свързано с дейността му. Една от нейните задачи ще бъде заедно с община Чирпан да се запази създадената от Никола Манев традиция в града през септември да се провежда празник на изкуствата под мотото "Обичам те, Чирпане". Учредяване на стипенди и награди на името на художника, организиране на научни сесии и чествания допълват букета от амбициозни цели, които си поставят учредителите на фондация "Никола Манев".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене