Сара Брайтман: С Андрю Лойд Уебър създадохме песен, която да изпълня в Космоса, не знам какво стана с нея

Сара Брайтман перз 2014 г., когато пя в България.

Сара Брайтман е световноизвестна звезда, чийто глас обхваща 3 октави. На 20 октомври тя ще пее пред българска публика по покана на “София мюзик ентърпрайзис”. Концертът ѝ е част от световното ѝ турне HYMN: Sarah Brightman In Concert. С него представя последния си студиен албум HYMN, който излезе миналата година.

Тя е единственият артист, който едновременно оглавява класацията на Billboard и за класическа, и за денс музика. Брайтман е носител на повече от 180 златни и платинени награди в над 40 държави. Известна е и със запомнящото се участие във “Фантомът на операта”, където работи с Андрю Лойд Уебър. С него е женена за 6 години, като след развода двамата не развалят отношенията си.

Дуетът ѝ с Андреа Бочели Time To Say Goodbye се превръща в международен хит. Брайтман е участвала на престижни събития като концерта в памет на принцеса Даяна през 2007 г., Олимпийските игри в Барселона през 1992-а и Олимпийските игри в Пекин през 2008-а.

- Г-жо Брайтман, последния път, когато посетихте България, се подготвяхте да летите до Международната космическа станция. Защо се отказахте от това начинание?

- Имаше различни причини. Някои пазя в тайна, а за други наистина не знам отговорите. Лично аз изкарах една нощ, в която никак не се чувствах добре. Тогава буквално мисълта да се откажа от проекта се беше загнездила в главата ми.

- Как се подготвяхте за пътуването в Космоса?

- Има много и различни видове подготовка. Заради липсата на гравитация трябва да се научиш да се рееш без да правиш никакво физическо движение. Разбира се, това е само малка част. Има други неща като здрава имунна система и чист организъм. Не по-малко важно е психическото здраве. Страхотно е, че научих как цялото тяло функционира като система и как би функционирало на космическа станция. Беше много интензивно обучение. А и аз не бях от хората, които мислеха, че ще свърши бързо и ще могат да се приберат за почивните дни.

- Казвали сте, че да пътувате в Космоса, е ваша детска мечта. Планирате ли пак да опитате?

- Никой не знае какво му готви бъдещето. Да, възрастта има връзка с това начинание, но не задължително негативно. Може би не е трябвало да стане точно тогава. Аз оставам отворена към подобно пътуване, но ще мисля за него в бъдеще.

- Когато подготвяхте това пътуване, паралелно създавахте и нова песен с бившия си съпруг Андрю Лойд Уебър. Успяхте ли да я завършите?

- Тя беше нещо, което създавахме точно за този момент, но наистина не знам какво стана с песента след това.

Може би Андрю я е

включил в някое от

своите

представления

Беше много атрактивен проект, перфектен за пътуване в Космоса.

- Как за първи път се срещнахте с Андрю Лойд Уебър?

- Беше през 1981 г. на прослушването на мюзикала “Котките”. Сметнах го за много артистичен човек, изключително интелигентен, но и нервен. Очевидно беше, че е много, много талантлив.

- Връзката ви започва няколко години след това, когато той ви чува как пеете на сцената. Поиска ли да се срещне с вас след изпълнението ви?

- Май отидохме на вечеря, наистина не си спомням. Толкова много неща се случиха оттогава.

- Но какво ви е казал, предполагам, че сте му направила впечатление с красотата на гласа си.

- Това трябва да питате него. (Смее се.)

- Последният ви албум HYMN включва не само класически песни, но и такива с по-модерно звучене, създадени от млади композитори. Кои предочитате да изпълнявате на сцената?

- Вкусът ми към музиката винаги е бил много еклектичен. Но аз не търся в песните само това. Трябва да ги разбирам, за да отговарят на етичните ми норми. Всъщност с музиката ми са се случвали много неща. Но аз не съм само изпълнител, а и неин създател. За мен концертът в София трябва отчасти да покаже това, което съм създала.

- Коя песен записахте първа за албума?

- Follow Me (“Последвай ме” - б.а.). Това е много хубава песен.

Харесахме самото

ѝ звучене

Толкова е нежна, но в същото време заредена със силен емоционален заряд, който може да докосне всеки, независимо в коя точка на света е роден.

- Предполагам, че ще чуем един от най-добрите ви дуети на концерта в София - този с Андреа Бочели Time to Say Goodbye?

- Да, ще изпълня всичките песни, които знам, че хората харесват, както и тези от новия ми албум.

- Имахте голям концерт в България преди няколко години. С какво запомнихте българската публика?

- Тя беше фантастична, чувството да пея с нея бе прекрасно. Запомних този момент, защото бе първото ми излизане на сцена в България.

- Когато пристигнете в София, ще имате ли време да разгледате града или забележителностите около него?

- Мисля, че няма да имам време за това.

Преди много години

имах гадже, което

бе от София

Тогава научих много за града. Стори ми се красив и спокоен. Наистина ще остане в сърцето ми.

- Притеснена ли сте, преди да излезете на сцената?

- Винаги, но мисля, че това е в реда на нещата. В противен случай няма да положиш толкова усилия да бъдеш перфектен на сцената. Трябва просто да се изправиш лице в лице с притеснението и да го приемаш. Освен това, когато излизаш на сцената в продължение на години, започваш да свикваш с това.

- Имате ли някакви ритуали преди да се появите пред публика?

- Не бих казала, но винаги искам да съм добре подготвена, затова пея в продължение на 10 минути, за да съм готова за изпълнението. Това е много важно, защото другите неща, суетенето преди представлението, ме разсейват. Това изчезва в тези 10 минути.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене