Учени за първи път записаха песен на рядък кит - чуйте я

Снимка: Pixabay

Песента на рядък вид кит може и да не фигурира в Топ 40 на Америка, но въпреки това е на достатъчно високо ниво, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс.

Специалисти от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) съобщават, че за първи път са записали песен на един от най-редките китове на планетата от вида Японски кит, посочва БТА.

Учените са използвали закотвени акустични записващи устройства, за да уловят повтарящи се повици, изпълнени от мъжки екземпляр от редкия вид. За период от осем години учените са записали четири отличителни песни на пет места в югоизточната част на Берингово море край бреговете на Аляска.

Досега учените са записвали песни на други видове китове, сред които Гърбати китове и Гренландски китове. Песен на Японски кит обаче се документира за първи път.

Специалистите преди са записвали само отделни звуци, издавани от представители на редкия вид, обяснява биоложката Джесика Крейн от изследователския екип.

Японските китове издават различни звуци, описвани като оръдейни залпове, пищене, чуруликане, пъшкане. Влагайки ги в песен, самотният мъжки екземпляр вероятно е отправил любовен зов към партньорка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йордан Лечков стана за първи път дядо
Чао на бръчките около очите
Елиф Шафак: Бог е изкусен часовникар. Толкова точен е Неговият ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса

Напишете дума/думи за търсене