Доналд Съдърланд озвучава анимацията по романа "Физика на тъгата"

Канадският актьор Доналд Съдърланд

Канадският актьор Доналд Съдърланд и един от синовете му, също актьор, Росиф Съдърланд са записали гласовете на бащата и сина в английската версия на анимацията по книгата на Георги Господинов "Физика на тъгата", съобщи българският аниматор Теодор Ушев във "Фейсбук" профила си.

"Всичко е възможно, когато има добра воля и отдаденост! Гласовете на английската версия на "Физика на тъгата" бяха записани и завършени след серия от сесии в Ню Йорк и Монреал. Благодарение на тези невероятни хора, актьори и вече съмишленици в Тъгата - Росиф Съдърланд и Доналд Съдърланд (в ролите на сина и бащата), които доказаха, че колкото по-голям артист си, толкова си по-човечен и скромен", гласи част от съобщението на твореца.

Георги Господинов сподели новината също в социалната мрежа с думите: "Всичко тръгна преди 7-8 години с едно писмо на Тео, с който не се познавахме, след прочитането на романа. Казвам го заради убеждението, че всяка книга сама си намира пътя, не помагат скандали, конспирации, амбиции и реклама, което е най-хубавото. На добър път на филма. Сляпата Вайша само знае какво ще му се случи."

Работещият за Канада български аниматор Теодор Ушев, който през 2017 г. бе номиниран за "Оскар" за късометражния си филм "Сляпата Вайша" по разказа на Георги Господинов, обяви, че ще режисира подобен, но среднометражен проект, свързан с романа на същия автор "Физика на тъгата" през 2016 г.

Проектът се финансира от европейския канал "Арте" и Националния филмов борд на Канада.

"Физика на тъгата", вторият роман на писателя Господинов, пожъна успех в чужбина, спечели и бе номиниран за няколко престижни награди и бе преведен и издаден в множество държави. През 2018 г. "Физика на тъгата" се появи още в Турция, Хърватия, Гърция, Полша и Испания. Испанският бе 15-ият език, на който романът бе преведен.

През юли 2018 г. романът бе поставен и на театралната сцена на македонския град Куманово от младия режисьор Милош Б. Андоновски. През 2017 г. в Благоевград гостува и словенска театрална адаптация на книгата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене