Французин грабна приз за усъвършенствано диагностициране на рак

Факсимиле: lefigaro.fr

Усъвършенствано диагностициране на ракови заболявания, алтернатива за токсичните бои за кораби и по-ефикасно рециклиране на пластмасата донесоха на своите създатели Европейски награди за изобретател на годината, съобщи АФП.

На церемонията във Виена Европейското патентно ведомство награди учени от пет държави - Австрия, Испания, Франция, Холандия, Япония, предаде БТА.

Французинът Жером Галон спечели наградата в категорията "Изследвания" с метод за измерване на собствената имунна реакция на индивидуалния болен от рак. Той дава възможност на лекарите да предписват лечение, адаптирано към имунната система.

Наградата в категорията "Промишленост" спечелиха австрийците Клаус Файхтингер и Манфред Хакл с машина , която осигурява по-добро качество на рециклираната пластмаса и я отделя от другите компоненти.

Холандецът Рик Брьор спечели наградата в категорията "Малки и средни предприятия" за екологична алтернатива на токсичните бои за кораби, вдъхновена от бодлите на морските таралежи. Изграденото от найлонови влакна покритие се използва, за да не залепват водорасли, миди и други организми за долната част на корабите.

Испанската биохимичка Маргарита Салас Фалгерас спечели наградата на публиката за новаторска работа в молекулярната генетика. Тя е изобретила по-бързо средство за реплициране на следи от ДНК в достатъчно големи количества за пълно геномно изследване. Изобретението й вече се използва широко в онкологията, съдебната медицина и археологията.

Бащата на литиево-йонните батерии - японецът Акира Йошино беше награден за изобретяването на тази технология, станала незаменима за зареждащите се батерии на телефоните, преносимите компютри и други устройства, и електрическите автомобили.

Европейските награди за изобретатели се присъждат от 2006 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене