Четири куршума за Гърция

Лечков се справя с трима гръцки бранители и бележи единия от головете

България възкръсва с разгром в Чикаго

Прокобата е развалена!

Цели 32 години България трябва да чака първа победа на световни финали.

Дебютираме на мондиала в Чили през 1962 г., но печелим първия си двубой едва на световното през 1994 г. в Щатите.

Преди 25 години на днешната дата, 26 юни, Пеневата чета разгромява Гърция с 4:0.

България е загубила първия си мач на световното срещу Нигерия с 0:3 и дните преди срещата с "елините" са тежки...

След поражението от африканците на старта на първенството феновете в България са готови да линчува довчерашните си любимци. В пресата се появяват апокалиптични заглавия. "Пълна скръб!", гласи едно от тях. И наистина настроението е като за панихида.

"Преди мача с Нигерия бяхме герои, а след него най-големите некадърници", казва Ивайло Йорданов в специално интервю за книгата "Българи Юнаци", издадена от КК "Труд". - Как така само 90 минути всички забравиха какво сме постигнали? Присъдата беше, че не ставаме за нищо. Лесно е да гледаш по телевизията и да коментираш какво се случва на 10 хиляди километра. Дали някой се замисляше, че на другия край на света мачът се играе по обяд? Дали знаеха, че на слънце жегата изгаря мозъка ти? На игрището беше трудно дори да се диша от горещина. Нигерийците на 40 градуса може и да им е студено, знам ли ги, но за нас беше все едно играем футбол в пясъка на Сахара".

И така, докато в родината мнозина точат гилотина за Пеневата чета, отборът чака следващия двубой с Гърция. Атмосферата в нашия лагер няма как да бъде ведра, но футболистите не са изгубили вяра.

"След загубата от Нигерия, по стар наш обичай, в България всичко беше негативно - казва Петър Александров. - Всеки плюеше и търсеше причината в другия. Дори искаха да сменят треньора! Добре че бяхме толкова далече и само след няколко дни беше следващият ни двубой. Просто нямаха време да докарат друг треньор на мястото на Пенев!"

В такива емоции минава времето до мача с Гърция. В него българските футболисти са твърдо решени да покажат какво могат. Още от самото начало притискаме притеснения съперник в неговата половина.

Нашият отбор наистина изглежда страховито. Трифон Иванов плаши нападателите на Гърция дори с външния си вид. Непробиваемият защитник прилича на кръвожаден пират. Туньо е кривокрак, косата му изглежда така сякаш с тъп нож си е подстригвал кичурите сам. Брадата му е небръсната от седмици. По погледа му личи, че няма да пусне никой да се измъкне жив покрай него. Христо Стоичков разсича отбраната на елините с бързи пробиви, Краси Балъков и Лечков са неуловими за съперника в центъра на терена. Гърците са объркани. Алексудис прави дузпа още в 5-а минута след игра с ръка в наказателното поле. Стоичков вкарва за 1:0 и това е най-доброто възможно начало за нас. Краят на полувремето идва при този резултат, но през второто България показа най-доброто, на което е способна. Още три пирона в ковчега на Гърция и краен резултат 4:0 за нашите! Разписват се Стоичков, Лечков и Боримиров. Най-после, след 32 години чакане, България печели мач на световно първенство.

Предстои решителна битка с Аржентина, която може да ни изпрати напред в турнира. Как всичко се променя броени дни след нигерийския кошмар!

София не спи. Хиляди излизат да празнуват по улиците цяла нощ, крещейки "Българи юнаци!". В Гърция загубата е приета като национална катастрофа. "Гръцкият национален тим се подигра с всички нас", пише с огромни букви на челната си страница в. "Та Нея".

Следващата част от поредицата очаквайте на 29 юни (събота), четвърт век след паметната победа над Аржентина с 2:0.

Боримиров вкарва четвъртия гол във вратата на Гърция
Боримиров вкарва четвъртия гол във вратата на Гърция

Христо Стоичков: Смачкахме им фасона!

"Доволен съм, че смачкахме фасона на гърците - казва в свой стил Стоичков след двубоя. - Дадохме добър урок на нашите исторически противници и техния треньор Панагуляс, който заявил, че не съм голям играч. В последните два мача им вкарахме общо осем гола, а те на нас нито един. Панагуляс шест месеца говореше глупости по наш адрес, сега трябва поне шест месеца да мълчи. При изпълненията на дузпите бях напълно спокоен, защото съм свикнал на такова напрежение", отсича Ицо.

Самият гръцки треньор, който почина през 2012 година, е ядосан на рефера след мача: "Бесен съм срещу съдията! С тези две дузпи той съвсем опорочи мача", оправдава се Панагуляс.

Голмайсторът Стоичков в обятията на съотборниците си
Голмайсторът Стоичков в обятията на съотборниците си

Наско вярва в класирането

Оптимизъм цари в целия български лагер след фамозната победа над Гърция. "Позорът е измит, размазваме гърците", пише спортният ежедневник "7 дни спорт" на сутринта след историческата победа. Един от най-опитните в нашия състав Наско Сираков сияе от щастие и е убеден, че ще минем групата си.

"Това е един от най-щастливите мигове в живота ми. Смятам, че имаме възможност да направим поне равен с Аржентина и да се класираме на осминафиналите", казва Наско. Увереност лъха и в изказването на селекционера Димитър Пенев.

"Мачът беше добър за нас. Знаехме, че в първата среща с Нигерия ще ни бъде много трудно, загубихме я, но сега заслужено спечелихме. Всички са доволни от високия резултат. Нека момчетата след тази победа бъдат спокойни и си върнат самочувствието", съветва Пената.

Наско Сираков е повален брутално на земята
Наско Сираков е повален брутално на земята

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йордан Лечков стана за първи път дядо
Чао на бръчките около очите
Елиф Шафак: Бог е изкусен часовникар. Толкова точен е Неговият ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса

Напишете дума/думи за търсене