Нов градски кросоувър - Kia XCeed

XCeed е новият градски кросоувър на Kia. Моделът комбинира практичността на SUV със спортния пакет и динамично управление на хечбек.

XCeed е по-емоционален и по-динамичен по отношение на екстериора и стила на управление. Единствените компоненти от каросерията, заимствани от хечбека Ceed, са предните врати.

С дължина от 4395 мм XCeed е с 85 мм по-дълъг от 5-вратата версия и с 90 мм по-компактен спрямо Sportage. С височина от 1490 мм XCeed е по-висок с 43 мм от Ceed и със 155 мм по-нисък от Sportage. Така проектиран моделът осигурява на водача по-нисък център на тежестта спрямо по-високия си събрат, както и по-висока позиция на водача спрямо конвенционалния Ceed.

Базиран на Ceed, един от най-просторните модели в компактния клас, КИА XCeed предлага щедро вътрешно пространство за пътниците отпред и отзад. Панорамният покрив осигурява повече светлина, усещане за простор и повече място за главите в сравнение с другите конкуренти в класа на компактните кросоувъри.

Благодарение на удължения заден надвес, обемът на багажника при КИА XCeed достига 426 л, с 31 литра повече спрямо Ceed. При сгънати задни седалки, капацитетът на багажника достига до 1378 литра. Многофункционалността е гарантирана и благодарение на делимата в съотношение 40:20:40 задна седалка, електрически заден капак и под на две нива.

XCeed е сред първите автомобили в Европа, които предлагат иновативната телематична система UVO Connect, която предоставя полезна информация на водача при шофиране. Достъпна през опционалния 10,25" сензорен екран и смартфона на клиента, UVO Connect включва Live система на КИА, която използва собствена eSIM карта за изтегляне и актуализация на текущи данни. Така водачът получава достъп до информация за трафика, прогнозата за времето, POIs, както и подробности относно паркирането на посочен адрес – включително такса за платен паркинг, местоположение и свободни места.

Опционалните технологии, предназначени да подобрят комфорта и удоволствието от всяко пътуване, включват аудиосистемата JBL Premium с технология Clari-Fi, двузонен климатроник, електрически отопляеми странични огледала, отопляем волан, подгряване на предното стъкло, отопляеми и вентилирани предни седалки и отопляеми задни седалки.

XCeed разполага с богат набор от асистиращи системи за водача и технологии за безопасност, които включват интелигентен автопилот с функция Stop & Go, системата за следене на мъртвата зона, предупреждение за сблъсък с разпознаване на пешеходци, интелигентен асистент за ограничение на скоростта, интелигентен паркинг асистент, автоматично управление на дългите светлини, асистент за поддържане на траекторията в лентата на движение, предупреждение за бдителността на водача. XCeed се предлага със система за предупреждение при неволно напускане на пътната лента (Lane Following Assist), която представлява технология за автономно шофиране от второ ниво. Тя разпознава пътната маркирова, като по този начин поддържа траекторията на XCeed в пътното платно, контролира ускорението, спирането и управлението в зависимост от колоната превозни средства пред автомобила. Системата използва външни сензори, за да поддържа безопасна дистанция спрямо превозното средство отпред и оперира в скоростен диапазон от 0 до 180 км/ч.

При разработването на новия кросоувър европейските инженерни екипи на марката са натоварени със задачата да усъвършенстват окачването и кормилното управление, за да осигурят зрялост в пътното поведение на автомобила при всякакви условия. Прототипите са тествани както по високоскоростни магистрали и тесни междуселски пътища, така и в оживени градски центрове. Изпитания са проведени в Германия, Испания, Швеция, Великобритания и множество други европейски държави.

XCeed ще предложи на водачите прецизно и адаптивно управление благодарение на специална настройка на окачването, компактни екстериорни размери, по-нисък център на тежестта и редуцирана обща маса.

С изключение на новите хидравлични ограничители, компонентите на напълно независимото окачване на новия модел остават идентични с тези при Ceed, ProCeed и Ceed Sportswagon. Въпреки това при клиренс, увеличен с до 42 мм в сравнение със стандартния Ceed (в зависимост от размера на колелата), инженерите на КИА са омекотили предните и задни пружини съответно със 7% и 4%, за да осигурят по-голям комфорт и стабилност на автомобила при всякакви условия. Удобството при пътуване е подобрено и чрез въвеждането на нови адаптивни амортисьори отзад, които допълнително намаляват шума и вибрациите. КИА XCeed се предлага с избор между 16” или 18” алуминиеви джанти и гуми Michelin (16”) или Continental SportContact 5 (18”).

КИА XCeed се задвижва от гама бързооборотни, турбо двигатели, които дават избор на водача в зависимост от стила на шофиране.

Потребителите могат да избират между 3 турбо бензинови двигатели с директно впръскване. 1л. T-GDi генерира 120 к.с. и максимален въртящ момент от 172 Нм, докато четири цилиндровият 1.4 л T-GDi двигател е с мощност от 140 к.с. и максимален въртящ момент от 242 Нм. Високоефективният 1.6 л T-GDi, който се предлага за версиите Ceed GT и ProCeed GT, е най-мощният мотор в гамата на новия кросоувър. С мощност от 204 к.с. и въртящ момент от 265 Nm, 1.6 T-GDi мотор осигурява пъргаво поведение и стабилност при различни условия на шофиране.

КИА XCeed също така се предлага с опция от два Smartstream двигателя – най-екологичните дизелови двигатели, разработвани от корейския производител и най-ефективните в моделната гама. 1.6 л Smartstream може да бъде съчетан със 115 к.с. или 136 к.с.

С изключение на 1 л T-GDi, всички двигатели могат да бъдат окомплектовани с 6-степенна ръчна скоростна кутия или 7-степенна трансмисия с два съединителя. 1-литровият мотор се предлага с с 6-степенна ръчна скоростна кутия. Системата Idle Stop & Go е стандартна за всички модели.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене