Учени от СУ създадоха индекс за оценка на ротационните председателства на Съвета на ЕС

Изследователски екип от "Жан Моне" Центъра за високи постижения към специалност "Европеистика" в СУ "Св. Климент Охридски" създаде интегрален индекс за оценка на ротационните председателства на Съвета на ЕС. Това съобщи проф. Ингрид Шикова на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Приложението на индекса към първото българско председателство е дало отговор на въпроса успешно ли е било то - с числова стойност 60,2.

Тази стойност е обобщение на цялостния резултат от председателството - отчетени са постиженията както по досиетата, в които напредъкът е максимален, така и по такива, в които е незначителен, досиета, по които има общ интерес между страните членки, както и такива по които има съпротива.

Едно ротационно председателство не би могло да постигне 100 и реално няма вероятност едно ротационно председателство да постигне по-висок индекс от 70-75, обясни проф. Шикова.

В този смисъл постижението от работата на българското председателство може категорично да се определи като висок резултат, научно обосновано и максимално обективно сме доказали, че нашето председателство беше много добро, коментира тя.

Разработеният индекс е комплексна оценка на постиженията, отчитаща цялото многообразие от дейност и различни степени на резултатност. Той интегрира законодателни, незаконодателни и политически инициативи, а също и условната тежест на всяко досие, колко и какви институционални участници са били въвлечени в работата по досието, имало ли е политическа съпротива срещу нормите, предвиждани в досието. Индексът има повече от 30 индикатора, отразяващи особеностите по работата на председателството.

Методологията ще бъде предложена и на международно ниво. Инструментът може да бъде приложен от всяка от страните членки от ЕС, уточниха от екипа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене