Ангела Меркел навърши днес 65 години (Снимки)

Ангела Меркел и Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия. Снимки: Ройтерс

Ангела Меркел е лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) от 2000 г. насам, а канцлерът на Германия е от 2005 г. насам.

Тя е първата жена на поста федерален канцлер, избрана на 21 ноември 2005 г.

Многократно е оглавявала класацията за най-влиятелна жена на годината на списание Forbes.

Родена е в Източна Германия.

***

Меркел влезе в политиката след революциите от 1989 г., които свалиха Берлинската стена с правителството на Източна Германия.

На 4 ноември 1989 г. имаше демонстрация срещу посегателството върху свободата на мнението, пресата, на сдруженията и др. Един месец по-късно Меркел започва работа в новосформиралата се партия Демократичен пробив (Demokratischer Aufbruch, DA). През декември 1989 година е временен системен администратор - тогава тя е била на 35 години. През февруари 1990 г. е чиновник в приближения кръг на председателя Волфганг Шнур, а по-късно става говорител на партията. На 4 август 1990 г. партията DA се присъединява към ХДС.

На изборите на 2 декември 1990 г. Меркел печели с 48,5% и става член на Бундестага. Победителят Кол я назначава за министър в своя кабинет през ноември 1990 г., като разделя старото Министерство на семейството, младежите и здравето и на Меркел предоставя Министерството на жените и младежта.

При изборите на 16 октомври 1994 г. в правителството на Кол тя поема Министерството на околната среда, опазването на природата и ядрената безопасност.

При изборите на 27 септември 1998 г. ХДС претърпява загуба. Предстоят промени и по предложение на председателя на партията Волфганг Шойбле от 7 ноември 1998 г. Меркел е назначена на поста главен секретар на партията, тогава е била на 44 г.

На 16 февруари 2000 г. Шойбле обявява оттеглянето си от политиката и от лидерството на партията. Меркел като генерален секретар по това време се намира на една от ключовите позиции.

Така на 10 април 2000 г. в Есен Меркел е избрана с 897 гласа от 935 за председател на ХДС. До 2005 година Меркел остава в опозиция.

От 22 ноември 2005 г. тя е първата жена федерален канцлер на Германия. Начело е на широк коалиционен кабинет, съставен от ХДС, Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Коалицията е сформирана в резултат на двумесечни преговори след парламентарните избори през 2005 г.

Ангела Меркел е осмият канцлер на Германия след края на Втората световна война и първият от бившата социалистическа източна част.

Личен живот и образование

Родена е в Хамбург на 17 юли 1954 г. в семейството на евангелския теолог Хорст Каснер и на учителката по латински и английски език Херлинд Каснер. През 1961 г. се записва в политехническата гимназия в Темплин.

Като ученичка особено добри постижения показва в математиката и руския език.

Ангела Меркел е била член на пионерската организация „Ернст Телман“ и на Съюза на свободната немска младеж. Още като ученичка решава да следва физика в Лайпцигския университет „Карл Маркс“ и през 1973 г. се премества да живее в Лайпциг.

Дипломната си работа представя през 1978 г. и получава оценката „отличен “. След дипломирането си получава място в Централния институт за физична химия на Академията на науките в Берлин, където работи в отдел теоретична химия.

По време на следването си, през 1974 г. се запознава с първия си съпруг Улрих Меркел, също студент по физика. Това се случва в Москва и Ленинград, където се провежда обмен на студенти по физика. През 1977 г. те сключват брак в Темплин. Развеждат се през 1982 г.

През 1984 г. Ангела започва да се среща с химика Йоахим Зауер, който тогава все още е женен. Сключват брак през 1998 г.

Ангела Меркел няма деца.

Меркел има ключова роля в управлението на финансовата криза и често е наричана "решаващият". Нейните вътрешни политики бяха обнародвани в реформата на здравеопазването и възобновяемата енергия. Въпреки ожесточената критика към политиката си на отворени врати по време на мигрантската криза, Меркел беше преизбрана за четвърти мандат.

В неделя по време на националния празник на Франция Меркел бе забелязана да диша тежко пред журналисти. Говорителка на канцлерката тогава каза, че причината е, защото Меркел е трябвало бързо да изкачи стълбите, за да се появи навреме пред медиите.

На 10 юли канцлерката за пореден път започна да трепери на официално събитие - на среща в Берлин с финландския премиер Анти Рине. За първи път подобно нещо ѝ се случи на 18 юни, когато ѝ гостува украинският президент Володимир Зеленски. Тогава канцлерката неочаквано за всички започна силно да трепери. На 27 юни същото ѝ се случи на прием при германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Очаква се Ангела Меркел да започне годишния си летен отпуск по-късно този месец.

Родена: 17 юли 1954 г.

Родно място: Хамбург, Западна Германия

Възраст: 65 години

Китайски Зодиак: Кон

Зодия: Рак

Германският канцлер Ангела Меркел и министър-председателят на Молдова Мая Санду.
Германският канцлер Ангела Меркел и министър-председателят на Молдова Мая Санду.
На заден план е изпълнителният директор на Siemens Джо Кайзер.
На заден план е изпълнителният директор на Siemens Джо Кайзер.
Снимки: Инстаграм/ bundeskanzlerin
Снимки: Инстаграм/ bundeskanzlerin
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене