50 години от полета на "Аполо 11" към Луната (Снимки)

СНИМКИ: РОЙТЕРС

Астронавтите от мисията "Аполо 11", които бяха първите, стъпили на Луната преди 50 години, са били обучени да правят снимки с научна цел, съобщи Ройтерс.

На Земята тези снимки се превръщат в символи на поп културата. Хората събират и си разменят снимки от кацането на Луната и стъпките по повърхността й. Те стават и основа за творбата "Лунна разходка" на Анди Уорхол и за логото на MTV, когато се появява музикалният канал през 1981 г.

Астронавтите от мисията "Аполо 11" - Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс, не са били обучавани да се снимат един друг, но именно тези снимки стават най-популярни, каза Дженифър Левасьор от Националния музей на въздухоплаването и космонавтиката "Смитсониън", цитиран от БТА.

"Именно снимките на хора правят всичко истинско за всички, които са на Земята - каза Левасьор. - Така можем да го разберем, защото можем да се поставим на тяхно място".

Армстронг се сеща да снима Олдрин сам и му казва по радиостанцията да се обърне и да позира. Друга известна снимка на Олдрин - до американското знаме, е обмислена по-внимателно. MTV използва именно нея за логото си.

Снимките от стъпването на Луната са направени със специален фотоапарат, произведен от швейцарската компания "Хаселблад", който се монтира на гърдите на скафандрите. Астронавтите е трябвало само да се обърнат, ако е необходимо да направят някакви настройки и да натиснат копчето.

И тримата астронавти са взимали обемните фотоапарати при пътувания със семействата си, за да свикнат да работят с тях. Когато Армстронг и Олдрин стъпват на лунната повърхност обаче, те са имали един апарат и е трябвало да си го разменят. Той обаче остава у Армстронг почти през цялото време. Затова почти всички снимки с човек на Луната са на Олдрин.

НАСА забелязва пропуска чак когато търси снимка на първия човек, стъпил на Луната. Освен това се оказва, че е почти невъзможно да бъдат различени двамата астронавти. Затова на следващите скафандри НАСА поставя персонализирана лента на ръкава.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Наталия Кобилкина: Жените се държат като мъже, но така трудно ги печелят
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?

Напишете дума/думи за търсене