Симона Халеп и нейната тройна връзка с България

Симона Халеп показва току-що спечеления трофей от "Уимбълдън" на феновете си от балкона на клубната сграда на комплекса.

Европейска титла с Григор, интервю за намаления бюст в “24 часа” и купата от турнира на шампионките в София

Преди дни от парламентарната трибуна депутатът Георги Марков припомни, че прясната шампионка от “Уимбълдън” Симона Халеп е започнала кариерата си от зала “Арена Армеец”, построена от Бойко Борисов, а не от социалистическите “Универсиада” и “Фестивална”.

Бившият конституционен съдия бе едновременно прав и в същото време - не съвсем. Просто връзките на Халеп с България са не една, а три, като посочената от него даже е последна във времето.

През 2013 г. румънката спечели турнира на шампионките в София. За финала със Саманта Стоусър в зала “Арена Армеец” се изсипа един сектор нейни сънародници начело с роднините. Тогава впечатление направи промяната в поведението на Халеп. В началото на турнира тя се държеше почти приятелски с всички. А след финала отговаряше премерено без излишни емоции.

Първата връзка с България обаче е от далечната 2007 г. Тогава тя става европейска шампионка до 16 г. в Москва. При мъжете титлата печели Григор Димитров, а двамата позират за обща снимка с трофеите.

Румънката по време на финала на "Ролан Гарос" за девойки пред 2008 г., когато бюстът й не беше намален и се смяташе за национално богатство.
Румънката по време на финала на "Ролан Гарос" за девойки пред 2008 г., когато бюстът й не беше намален и се смяташе за национално богатство.

Две години по-късно Халеп идва за първи път в България като победителка в “Ролан Гарос” при девойките. На турнира в София за купа “Алианц” тя играе вече като 225-а в света, но губи бързо от словенката Полона Херцог.

По време на мача си Симона е раздразнена от прекаленото внимание на фоторепортерите, защото в онзи момент акцентът не е играта , а намаленият с операция бюст.

Халеп с намален бюст на кортовете в София през 2009 г. Малко по-рано е дала единственото интервю по темата на "24 часа".
Халеп с намален бюст на кортовете в София през 2009 г. Малко по-рано е дала единственото интервю по темата на "24 часа".

Но настойчивостта на репортера на “24 часа” преди мача накара румънката да даде единственото си интервю по темата (виж факсимилето).

В основата на всичко са опасенията за здравето , както и желанието гърдите да не пречат на играта, тъй като по това време тъкмо стартира пробивът при жените.

Въпреки това решението предизвиква горещи полемики в родината . Организирана бе дори подписка, която трябваше да убеди Симона да не се подлага на хирургическата интервенция. Според най-запалените фенове

бюстът на Халеп трябвало

да бъде обявен за част от

румънското културно наследство

и като такова да бъде защитено от законите, след като бъде признат от ЮНЕСКО.

Леко дръпнатата като характер тенисистка обаче не ги послуша и легна под ножа за 7-часова операция, за да стигне до номер 1 в световната ранглиста и до две (засега) титли от “Големият шлем”.

Вероятно и заради редуцираните гърди, но най-вече заради безспорния си талант, миналата събота Халеп прегази може би най-добрата за всички времена в този спорт Серена Уилямс на финала в Лондон и стана първата представителка на Румъния с титла от най-престижния турнир в света - “Уимбълдън”. Легендата на северните съседи при мъжете Илие Настасе има два загубени финала.

Симона едва вдига купата на турнира на шампионките в София през 2013 г.
Симона едва вдига купата на турнира на шампионките в София през 2013 г.

Историята на тенисистката започва в родния Констанца, където 4-годишната Симона хваща за първи път ракета. Семейство Халеп е от влашки произход, бащата има собствен бизнес, а преди е бил футболист в долните дивизии. Това е една от причините бъдещата шампионка да е влюбена в най-популярната игра и неин идол да е националната легенда Георге Хаджи.

На 14 г. решава, че ще се занимава само с тенис. Две години по-късно напуска Констанца и се мести на хотел в столицата Букурещ, за да тренира в местна академия.

Баща й на шега я

нарича моят малък Rolex,

защото като малка му е обещала, че ще печели големи турнири. Иначе тя е изключително затворена и се притеснява дори да говори по телефона.

Постепенно обаче свиква с вниманието и камерите. Спазва железен режим, тренира здраво във фитнеса, а когато приятелите се забавляват, тя е в леглото.

През 2008 г. Симона става шампионка за девойки на “Ролан Гарос”, влиза в топ 100 на ранглистата, но не е постоянна в представянето си.

В периода между май 2012-а и март 2013 г. няма нито един спечелен мач. До края на сезона обаче взема 6 титли и така изравнява рекорд на германската легенда Щефи Граф през 1986 г.

София и "Арена Армеец" определено изстреляха румънката към наистина големия тенис.
София и "Арена Армеец" определено изстреляха румънката към наистина големия тенис.

Въпреки че през 2014 г. играе финал на “Ролан Гарос”, който губи от Мария Шарапова (предишната румънка с подобно постижение е Виржиния Ружици през 1980 г., която сега е мениджър на Халеп), в следващите два сезона предимно се бори с огромните очаквания на публиката, тъй като без никакво съмнение е най-голямата звезда на Румъния.

Много често тя изпуска нервите си,

хвърля ракети,

ругае себе си

Това даде повод на бившия треньор Дарън Кехил да коментира, че тя е най-големият си враг. Отношенията между двамата са сложни, често гледат по цяла нощ записи от мачове в YouTube, а на другия ден тренират къси топки до припадък.

Когато Кехил казва, че повече не може да работи с нея, Симона го моли да остане, като му обяснява, че нервните изблици са част от румънския характер. След раздялата тя търси помощ от психолога Алексис Кастори, който е работил с Анди Мъри.

Първи трофей от "Големият шлем" бе "Ролан Гарос" през миналата година.
Първи трофей от "Големият шлем" бе "Ролан Гарос" през миналата година.

Поредният тежък психологически удар за Симона е финалът на “Ролан Гарос” през 2017 г., когато изненадващо губи от Елена Остапенко, въпреки че е смятана за абсолютен фаворит.

Впоследствие обаче признава, че този мач е помогнал да се пребори с много от личните си демони.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене