Лятната почивка - планина или море?

Очакваното и любимо за всички лято е вече тук и с нетърпение всички ние започваме да кроим планове как да прекараме лятната отпуска. Вариантите могат да са разнобразни, но в общи линии се изборът е дали да прекараме почивката на море или на планина.

И двете опции са чудесни, затова най-добрият вариант би бил да посетил както морска, така и планинска дестинация. Ако не успеем обаче да посетим и двете, в следващите редове ще опишем плюсовете и на двете, а изборъ ще бъде Ваш.

Почивка на море

Морето е притегателна сила за много от нас - със своите красиви изгреви, досегът до водата, пясъкът в краката, жаркото слънце, което ни зарежда с енергия и витализира. Морската почивка е изключително здравословна, в умерени количества слънчевите бани действат благотворна върху кожата, повлияват положително имунната система, подобряват функцията на нервната система. Лечебното въздействие на слънцето действа тонизиращо, енергизиращо, пясъкът и морската вода пък подобряват дейността на кръвоносната система, обогатяват клетките с кислород, подобряват обмяната на веществата. Морските процедури и слънчеви бани подпомагат синтезирането на витамин Д, освен това йодните изпарения във въздуха, отделяни от морската вода, подпомагат работата на щитовидната жлеза.

Изравняването на тена на кожата на лицето и тяло, пък ни прави по-красиви и свежи.

За мнозина от нас почивката на морето се отразява целебно както за тялото, така и за психиката, мозъкът почива, отделечен от стреса и негативните емоции. За почитателите на силните емоции, положителните изживявания се подсилват и от активния нощен живот на морето - особено ако сме избрали курорт с много заведения и млади хора.

Почивка на планина

Почивката на планина, макар и не толкова предпочитана колкото море, несъмнено има какво да предложи. Планинските ваканции са изключително зареждащи и успокояващи, дори повече и от морските. Защото, докато на морето с целия плажуващ народ по улиците, на планина човек е в по-голямо уединение, далеч от шума, нощните заведения и суматохата. Планината е предпочитана от хора, които искат да си отдъхнат от купоните по морето.

Освен това за всички, които не са огромни почитатели на летните жеги, навалицата, шумните заведения и дългото стоене на слънце, планинската почивка е това, от което се нуждаят.

Тишата, спокойствието, планинския въздух (който не може да се сравни с нищо друго). Тук спокойствието на ума и тялото изключително бързо се възстановява, затова и по време на планиска почивка, сме отпочинали за много по-кратък период от време.

Освен това, за хората, които искат да подобрят физическото си състояние, планинската почивка е за предпочитане. Ако търсите спокойна среда, в която да се отдадете на здравословно отслабване, планината е Вашето място. Тук възможностите за туризъм са многобройни - пикници, разходки сред различни еко пътеки, конна езда, преходи и групови тренировки, велоразходки, групови излети, както и практикуване на екстремни спортове като рафтинг, каньоинг, каякин, посещение на пещери, скално катерене и много, много други.

Повечето планински хотели предлагат разнообразни възможности за СПА релакс чрез различни процедури. Например, в един от най-известните хотели в България - Лъки Банско СПА & Релакс, който се намира в планинския град Банско, СПА комплексът предлага изключително много активности като плуване в био басейни, солен басейн, солна стая за релакс, ледена стая с минусова температура, хамам и расул, джакузи, шокова вана, финландски сауни, парна баня, хидромасажен душ, фиш масаж с рибките Гара Руфа, терапевтична вана, водно легло, богат набор от козметични терапии и какво ли още не.

Несъмнено и двата типа дестинации имат своите качества, а изборът е Ваш. Ако търсите повече забавление, морето е за Вас, ако обаче искате да се отдадете на релаксираща почивка сред красива природа се доверете на планинска ваканция.

Напишете дума/думи за търсене