Бабушката кълве и в жегата
24 часа | 16 Август 2019 г. | 117 показвания | 0 коментара

Най-добре е да се лови рано сутрин, после рибата става капризна

Бабушка кълве здраво през лятото по големите ни язовири. Тази риба често е основен обект на улов и пълни живарниците. Има я навсякъде - езера, баластриери и даже в някои реки.

Масовите риби не впечатляват с големина и лесно се наместват в човешка ръка. По язовирите с голяма водна площ и солидни дълбочини, където очевидно намират по-добри условия за живот, нарастват докъм 200-300 грама, а отделни екземпляри може и да надхвърлят половинка. Славата на големите баташки бабушки се носи отдавна. Едри риби от този вид държат още язовирите "Ивайловград", "Доспат", "Въча", "Тича", "Копринка", "Жребчево".

На някои водоеми успешно съжителстват големи колонии от различни размери бабушки. Интересно е, че те редуват силни изяви в определени периоди. Като цяло най-добронамерени са рибите от по-малък калибър, израслите стават капризни, подвластни на промените на времето и на конкретното състояние на водното ниво. Да не говорим за летните горещини, когато свиват хранителния си график за кратки периоди - обикновено на ранина кълват уверено, а с напредването на деня активността им прогресивно намалява.

Тези особености в поведението им се знаят от опитните риболовци и всеки, понатрупал стаж с въдица по водоемите, може да извлече дивиденти дори и в дни, в които рибите се правят на интересни и уловът им е труден. Важното е да се съберат на хранителното петно. После с методично редуване на примамките все ще се намери печелившата стръв, която да ги заинтересува. В този смисъл захранването е наложително, даже задължително. Без предварително приготвена солидна доза храна при летен излет няма как да се надяваме на сериозен риболов. Храни се с по-голяма стартова доза, например десетина топки с големината на портокал, а после само се дохранва с по една-две стиски, като един вид подсещане при евентуални паузи.

Все пак, с оглед на обособения през лятото специфичен график, редно е да се наблегне на сутрешните часове. Тогава за час-два (ако е повече - още по-добре) може да се направи динамичен риболов и да се натрупа актив. Впоследствие активността неминуемо ще спадне, а и самото кълване ще стане по-капризно - с леко почукване, при което плувката само потрепва, без да се топи. Тогава вече и ефективността спада и се стига до неизбежните "фитки". Забавеният ритъм е логичен - рибата вече не се нахвърля на храната с типичния за сутрешните часове апетит. По-скоро я побутва, опипва оттук-оттам и даже може да я отмине, без изобщо да я налапа. Прояви ли се търпение в "сухия период" през деня, нищо чудно да последва приятно активизиране в привечерните часове.

Белите червеи са универсалната и всесезонна стръв за бабушката. Има и други подходящи за лятото възможности като жито, царевица, хляб, кускус.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ръст от 3,7% за икономиката и забавяне до 3,4%, но през 2021 г. Лихвите по кредити най-вероятно ще се задържат на сегашните си ниски нива. Ниска ще остане и доходността от депозитите. Това прогнозират експертите на БНБ в икономическия преглед за втората половина на тази година. Това означава, че кандидатите да си купят жилища с евтин ипотечен

Властите в Съединените щати отказаха да издадат виза на приятелката на британския премиер Борис Джонсън Кери Саймъндс, съобщават „Дейли мейл” и БГНЕС. Предполагаемата причина за отказа е нейно пътуване до непризнатата държава Сомалиленд през миналата година. Саймъндс е трябвало да посети САЩ, за да проведе няколко срещи,

Парламентът ще обсъжда наесен варианти за затваряне на възможността за съкратен процес при жестоки престъпления “24 часа” получи от юриста Иван Тодоров конкретен текст за промяна в НПК и НК и се обърна към депутати от различни цветове Още колко убийци ще помилваме? Този въпрос отправя журналистът Слави Ангелов по повод на съкратеното производство,

Генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин смята, че ...
Бразилецът Неймар вероятно ще отиде в "Барселона" като ...
Феновете на "Манчестър Юнайтед" с расистки обиди срещу ...
Четири медала завоюваха българските участници в ...
Предаване на телеметрична информация, параметри на полета и ...
Бившият футболист на "Байерн" (Мюнхен) Франк Рибери ...
Ловец на НЛО твърди, че е открил древноегипетски артефакт в ...
Ловец на НЛО твърди, че е открил древноегипетски артефакт в ...
Нападателят на "Барселона" Усман Дембеле няма да играе ...
Българският нападател Валери Божинов е много близо до ...
Българският Мистър Дупе Атанас Михайлов се прави на ...
В топформа е бившата манекенка Анна Шехтова. Балдъзата на ...
Николета Лозанова сподели провокативен кадър със сестра си ...
Популацията на Хайнанските гибони, познати още като ...
Астрономи наблюдаваха пряко с телескоп на НАСА скалиста ...
Ръководството на италианския "Каляри" планира да прати под ...