Изпращат на МКС фантом-манекен, ще измерва радиацията върху човешкия организъм

СНИМКА: Pixabay

Нов фантом-манекен за изследване влиянието на радиацията върху човешкия организъм ще бъде изпратен на Международната космическа станция (МКС) през 2022 г., предаде ТАСС. Това заяви завеждащият отдела за радиационна безопасност на пилотираните космически полети на Института по медико-биологични проблеми на Руската академия на науките Вячеслав Шуршаков.

Става въпрос за прибор, който се използва за изследване степента на въздействие на радиационното излъчване върху човешкия организъм. Създаден е от материал, който поглъща радиацията както човешкото тяло. Във вътрешността му има огромно количество датчици и дозиметри. Подобно оборудване позволява да се получат точни данни за степента на опасното въздействие на радиацията върху човешкия организъм, предава БТА.

"Сега се подготвя за полет фантом-манекен - каза Шуршаков. - Планирано е да полети към МКС през 2022 г." Той отбеляза, че в момента е в орбита подобен прибор с форма на кълбо. "Това е фантом рекордьор - той е в орбита от 2004 г. - поясни Шуршаков. - Освен нас, никой друг не е извършвал толкова дълъг експеримент. Дозиметрите се връщат на Земята и се заменят с нови."

Той допълни, че руски учени работят над създаването на нови прибори за измерване нивото на радиация, с които ще бъде снабден космическият кораб "Федерация". "За кораба "Федерация" в нашия отдел се разработват нови прибори за измерване нивото на радиация по време на полет - сподели Шуршаков. - Те ще измерват, записват и предават на Земята данни за нивото на радиация."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене