Богаташ №1 в Америка се подстригва за 5 долара и не дава бакшиш

Магазините "Уолмарт" позлатиха семейство Уолтън.

Семейството с най-много пари в света - собственици на империята “Уолмарт”, ползва яхтата на братовчеди

Когато през 1985 г. провъзгласяват Сам Уолтън за богаташ №1 в Америка, той посреща новината в кварталната бръснарница, където се подстригва за 5 долара и не дава бакшиш.

Тези дни за поредна година агенция “Блумбърг” обяви наследниците на гигантската корпорация за търговия на дребно “Уолмарт” за най-богатата фамилия в света със

191 милиарда долара

лично състояние

– повече от

семействата на

Джеф Безос, Бил

Гейтс и Уорън Бъфет

Не че пословичната пестеливост на клана има връзка с това несметно имане, но пасва на американското клише. “Рогът на изобилието” всъщност извира от успешната стратегия “ниски цени и заплати, висок оборот и магазини в дълбоката провинция”, с която империята днес прибира $ 70 000 на минута, $ 4 млн. на час и $ 100 млн. на ден.

Тази стратегия Самюъл Уолтън следва още от 1962 г., когато със съпругата му Хелън отварят първия смесен магазин “Уолмарт” в глухото арканзаско градче Роджърс и продават стоки за центове. До 1991 г. търговската верига за всевъзможни продукти – от храни и дрехи до техника и автомобили, вече е най-голямата в САЩ и се протяга зад граница – отваря първите магазини в Мексико.

През 1992 г. Сам Уолтън

умира от рак на 74 г.

и оставя на 4-те си

деца $ 23 млрд.

в акции, 7 банки и

няколко вестника

в Арканзас и Оклахома – богатство, което прехвърля на потомците си още приживе, за да избегне данък наследство.

Днес класациите оглавява общото фамилно богатство на потомците, но и поотделно те не са бедняци. В последния си рейтинг “Форбс” ги нареди на 16-о, 17-о и 18-о място по нетна стойност на личните активи. 

Семейството, собственик на магазините “Уолмарт” - Джим Уолтън, Алис Уолтън и Роб Уолтън, след годишна среща на акционерите в Арканзас  СНИМКА: РОЙТЕРС
Семейството, собственик на магазините “Уолмарт” - Джим Уолтън, Алис Уолтън и Роб Уолтън, след годишна среща на акционерите в Арканзас СНИМКА: РОЙТЕРС

Но децата на магната Сам живеят сравнително скромно за мултимилиардери, макар и не колкото баща си. Те не обичат показния лукс и много от скъпите им имоти изглеждат неугледни и безвкусни. В рода има яхта за $ 150 млн., но тя е на братовчедка им Ан, чийто баща е брат на Самюел Уолтън и му е помагал в бизнеса.

Не всички от семейството зад “Уолмарт” участват в управлението на бизнеса – някои са се посветили на лични каузи и хобита. Най-големият брат Роб, със състояние от $ 48 млрд., бе председател на веригата до 2015 г. , а сега е в борда на директорите. 74-годишният бизнесмен живее с третата си съпруга Мелани (45 г.) в огромна къща от 2500 кв. м в Парадайз вали, Аризона, в подножието на планината Кемълбек. Той е страстен колекционер на ретроавтомобили. През 2012 г.

потроши спортна

състезателна Daytona

Coupe за $ 15 млн.,

от която са произведени само 5 броя. Роб излетя с нея от пистата и после се бръкна още няколко милиона, за да я оправи. 

Скъпата спортна кола, която Рон Уолтън потроши.
Скъпата спортна кола, която Рон Уолтън потроши.

През 2005 г. вторият син Джон, пилот ветеран от войната във Виетнам, загива в Уайоминг на 58 години с ултралек самолет, който управлява сам. Приживе Джон работи като пилот на компанията и в селскостопанската авиация – пръска от аероплан посевите с препарати. Притежава няколко фирми за яхти, а накрая сяда и в борда на “Уолмарт”. При смъртта му нетната стойност на неговата собственост е 35 млрд. долара, съобщава в. “Сън”. 17% от нея наследява вдовицата му Кристи, а останалото отива в благотворителния фонд на семейството и при сина му Лукас, който на 3 годинки се разболява от рак на бъбрека, но оцелява.

До 2015 г. милиардите, оставени от Джон, вече са нараснали на 42.

През 2013 г. Кристи обявява за продан наследствената къща в Уайоминг – имение в алпийски стил от 800 кв. м и 2,5 акра земя – за $ 12,5 млн.

Пуска на пазара и

семейното ранчо,

където отглеждат

лосове, за $ 69 млн.,

но по липса на интерес сега цената е намалена на $ 39 млн.

Най-малкият син на Самюел – Джим, е шеф на борда на семейната Арвест банк с $ 18 млрд. капитал, оценена на $ 54 млрд. Той бе и член на борда на “Уолмарт”, преди наскоро там да го замести синът му Стюарт. Сега в скромната главна квартира на “Уолмарт” в Бентънвил, Арканзас, той управлява финансите и инвестициите на фамилията.

“Изтърсакът” на клана е 69-годишната Алис. Зад гърба си тя има два развода – с инвестиционен банкер и със строителя на басейна ѝ, но няма деца. Впечатлява с удивителното състояние от 44 млрд. долара. В управлението на семейния бизнес тя никога не е участвала. Известна е като меценат на изкуството, по което си пада от млада, пише сп. “Бизнес инсайдър”. Едва 10 годишна, богатата наследница купува за 2 долара първата си картина – репродукция на гола жена в синьо на Пикасо. Днес Алис притежава огромна частна колекция от шедьоври с творби на Анди Уорхол и известната американка Джорджа О'Киф. За нейно платно на цвете през 2014 г. г-жа Уолтън

се изръси $ 44,4 млн.

– най-високата цена

в историята за

рисунка от жена

Картината с цвете, за която г-жа Уолтън плати най-високата цена в историята за рисунка от жена.
Картината с цвете, за която г-жа Уолтън плати най-високата цена в историята за рисунка от жена.
През 2011 г. милиардерката откри в Бентънвил галерия “Кристални мостове” с творби за 500 млн. долара. Модерната сграда, потънала в буйна зеленина, сякаш плува в обграждащото я езеро и навсякъде цъфтят цветя. Заради красотата му хората наемат музея за сватби и други празненства.

От 14-годишна Алис отглежда расови коне, но през 2015 г. започна да разпродава състезателните животни заедно с две крайречни ранча в Тексас с общо 5000 акра пасища и скромни грозновати дървени къщи. Първоначалната цена от $ 50 млн. тя не успя да вземе и я намали с 10-ина милиона.

Алис притежава мезонет oт 550 кв. м на скъпата Парк авеню в Ню Йорк, който купи за $ 25 млн. през 2014 г. Огромните прозорци гледат към Сентрал парк. През 2016 г. баровката дари акции за 230 млн. долара на семейната фондация, създадена от родителите ѝ, за

да се учат децата на

благотворителност,

а и да се спестят

данъци

Фондацията действа в 3 области и всеки от наследниците отговаря за някоя – Джон се занимаваше с образованието и стипендиите, поети сега от сина му. Роб управлява даренията, свързани с околната среда. Алис спонсорира културата, а Джим ръководи облагородяването на района около Бентънвил, където е седалището на корпорацията. 

Сградата в семейното ранчо в Тексас е неугледна дървена постройка.
Сградата в семейното ранчо в Тексас е неугледна дървена постройка.

Заради внесеното от “Уолмарт” икономическо оживление населението там се удвои до 400 000 души, бяха изградени шосета и летища. Стече се работна ръка – компанията е най-големият частен работодател в САЩ и Мексико с 2,5 милиона души персонал.

Но въпреки милосърдието и благодеянията на Уолтънови в САЩ не ги обичат и наричат фирмата Бентънвилското чудовище заради вълчия ѝ апетит за печалби. На всички е известно - чрез фондацията фамилията пести стотици милиони долари от данък наследство, които няма да плати на хазната, когато старите собственици оставят бизнеса и имотите на младите.

Веригата “Уолмарт” облагодетелства клиентите, защото продава на възможно най-евтини цени, залагайки на ниски печалби, но голям оборот. Тя притиска доставчиците да ѝ продават изгодно и

плаща мизерно на

нисшия персонал

Търговският гигант, чиито 12 000 супермаркета в САЩ и по света правят продажби за над 500 млрд. годишно, плаща на работниците средно 14 долара на час при минимални за страната $ 11. Социалните осигуровки са мизерни. А работата е тежка, има вечерни смени и се използва труд на непълнолетни. Затова пред дома на Роб в Парадайз вали редовно протестират негови служители, въпреки че Уолтънови ги наричат “съмишленици” и “нашето семейство”.

В районите, където “Уолмарт” отваря магазин, дребните търговци масово фалират. Те не издържат на конкуренцията на китайските стоки, които веригата внася. Недоволните твърдят, че всяко ново работно място в хипермаркетите ликвидира две съществуващи. Сравняват техническото оборудване, изкусното разузнаване и прогнозиране на компанията с това на военните. “Точно така - иронизират критиците. - Щом трябва да се съсипе животът на хиляди хора, Чудовището наистина го прави не по-лошо от бомбардировките на Пентагона.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене