Иновациите тласкат напред развитието на китайската икономика

Изводи и положителни оценки от доклада за Глобалния иновационен индекс за 2019 г.

Силата на Китай в областта на иновациите продължава да се увеличава, показва докладът на Глобалния иновационен индекс (GII) за 2019 г.

Според проучването глобалната иновационна география се измества от икономика с високи доходи към икономика със среден доход. Икономиките с висок и среден доход все още имат “тавани” по отношение на иновационните възможности, но страни като Китай се превърнаха в основната движеща сила зад “тавана”.

Китай затвърди общата лидерска позиция в световните иновации и запази възходящата си тенденция за четири поредни години.

Тази година Китай надмина Япония и се покачи на 14-о място - това е единствената икономика със среден доход, която е в първите 20 държави и успешно влиза в редиците на иновативните водещи икономики.

Отчита се

цялостен

възход на научно-

технологичния

клъстер в Китай

В Китай има 18 технологични иновационни клъстера, които са влезли в топ 100 на света, с два повече от миналата година. Общият им брой е на второ място след САЩ (26), от които клъстерът Шенжен-Хонконг е на второ място, а Пекин е на четвърто място.

В сравнение с миналата година класацията на почти всички китайски клъстери се е покачила. Известното консултантско проучване на KPMG показва, че 58% от глобалните ръководители на технологични институции смятат, че статусът на глобалния център за технологични иновации в Силиконовата долина вероятно ще бъде заменен през следващите четири години, като най-вероятното ново място ще бъде един от градовете Ню Йорк, Пекин, Токио, Лондон и Шанхай.

Според проучване, проведено от Bloomberg, 39% от световния бизнес елит вярва, че до 2035 г. Пекин ще стане най-добрият иновационен град в света, а 26% са на мнение, че в бъдеще Шанхай ще стане главният център за иновации в света.

Качеството на

иновациите

в Китай

допълнително

се подобри

Докладът на GII сочи, че настоящата глобална конкуренция за иновации се е променила от количествена към качествена. Китай се нарежда на 15-о място по качество на иновациите, на първо място по качество на иновациите сред икономиките със среден доход за 7 поредни години и е единствената страна сред икономиките със среден доход по отношение на качеството на университетите, международните заявки за патент, качеството на научните публикации и цитати, която се доближава до икономиките с високи доходи.

По качество китайските университети са на трето място след САЩ и Обединеното кралство. Качеството на международните патенти и публикации в Китай заема първо място сред икономиките със среден доход.

Съотношението инвестиции-производство на иновации в Китай е близо или надвишава това на някои икономики с високи доходи, а иновационната продукция достига същото ниво като Германия, Великобритания, Финландия, Израел и САЩ.

Китайските индустриални дизайни, заявленията за търговски марки, износът на високотехнологични и креативни продукти са сред водещите. Francis Gurry, директор на Световната организация за интелектуална собственост, заяви, че броят на патентите в Китай продължава да нараства - от 10 000 през 1990 г. до 1,38 милиона през 2017 г. Всички направления показват, че пътят към иновациите в Китай ще става все по-широк.

Китай е

по-оптимистичен

за технологичните

иновации

Проучванията на Bloomberg и KPMG показват, че Съединените щати и Китай са класирани на първите две места в сферата на генерирането на най-разрушителни?големи? възможности за технологии. Китай е по-оптимистичен по отношение на технологичните иновации и вярва, че науката и технологиите насърчават красив свят, докато развитите икономики са сравнително песимистични, обръщат повече внимание на рисковете за сигурността, породени от технологичния напредък, и се притесняват от заплахата за самото човечество.

Това разграничаване на отношението е и причината Китай да настигне западните страни в определени технически области.

Китай играе

важна роля

в глобалната

защита на

интелектуалната

собственост

Франсис Гари, директор на Световната организация за интелектуална собственост, заяви, че китайското правителство отдава голямо значение на защитата на правата на интелектуална собственост и е създало първокласна система за защита на интелектуалната собственост.

Китай се придържа към насърчаването на икономическата трансформация чрез иновации, иновационната система на Китай съзрява и защитата на интелектуалната собственост е по-съвършена. Китай участва активно в глобалното управление на интелектуалната собственост и играе важна роля в глобалната защита на интелектуалната собственост.

Китайската инициатива “Един пояс, един път” предоставя важна възможност на Световната организация за интелектуална собственост да насърчава използването на системата за обслужване на организацията в страните от инициативата, да засили международната защита на правата на интелектуална собственост и да допринесе за развитието на тези страни. Китай ще играе по-голяма роля в защитата на интелектуалната собственост в бъдеще.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Едва на 23 г. поппевецът Торино стана баща
Бон Джоуви отбелязва 40 г. на сцената с документален филм и нов албум (Видео)
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост

Напишете дума/думи за търсене