Култовите фенове на България

Бой с колани и флагчета за корнер, стрелба с пушка, петел на стадиона и мачете в задния джоб! Всичко това може да се види само по българските стадиони. Десетки култови фенове останаха в историята с невероятни хрумвания, а нахлуванията на голи хора по европейските стадиони напоследък са далеч по-скучни.
Феновете у нас започват да ходят организирано по мачове през 80-те години на миналия век. За момчетата с прякори нощувка в районното и бой от милицията е нещо нормално. Тогавашните хулигани на ЦСКА са Краси-Кичето, Кошмара, Кьопека, Японците, после ги наследяват Дучето, Фризьора, Тошо Дереджето... В "синия" лагер лидери са Кьоравия, Къро, Ушко, Тубата, Доктора. Някои от тях днес не са между живите, а настоящите тартори на агитките споделят съвсем други ценности. Днес мръсните номера, засади и бой с подръчни средства са нещо нормално, което бе немислимо в миналото.
Преди няколко години култовият фен на "Миньор" Пешо Буферо се прочу, след като започна да стреля със самоделна пушка по фенове на "Хебър". Оказа се, че това е римска свещ, с която перничанинът разгони ултрасите на тима от Пазарджик.

Буфера показва точен мерник с римската свещ
Буфера показва точен мерник с римската свещ
  Тарторът на Сектор "Г" Иван Кюстендилеца пък се прочу, след като поведе своите за бой над ултраси на "Локо" (Пд) по време на мач на "Лаута". 
Кюстендилеца налага "смърфове" в Пловдив
На пистата на стадиона Кюстендилеца налагаше здраво домакините с колан, а Тишо Фаталния от агитката на "черно-белите" опитваше безуспешно да потуши боя. Самият той има доста бурно минало. През 90-те години работи за Жоро Илиев и призна, че е отрязал ръка на враг на Главния. Тишо разкрива, че винаги носи в колата си мачете за "всеки случай". 
Тишо Фаталния (в гръб) се бие в София

Дучето намери Юда в "Левски"

Димитър Ангелов-Дучето има десетки истории в дългите си години като тартор на феновете на ЦСКА. Тази с шефа на фенклуба на "Левски" Мишо Мустака никога няма да бъде забравена. Преди мач на "Герена" домакините отстъпват само 1000 места на "червените", но Дучето успява да пробие вечния враг. Той се среща с Мустака в столично казино, където лидерът на сектор "Б" е редовен посетител. Дучето омайва врага и Мишо и продава още 5000 билета на Сектор "Г", за да има пари да играе комар. От тази история се ражда една от любимите песни на "армейската" агитка – "На вашето знаме е Юда, на нашето грее звезда. В синьото стадо роди се предател, не ви ли е срам от това...". 

Дучето унижи левскарите
Дучето унижи левскарите

Гошо Челсито е от първите пънкари

Гошо Челсито бе един от най-култовите фенове на "Ботев", преди да си отиде от този свят преди две години. Той е един от лидерите на "канарчетата" от 90-те години и в продължение на десетилетия стряскаше с вида си съперници от другите агитки. Челсито е един от първите анархисти у нас и поставя началото на пънк движението в Пловдив. "Той беше готин хулиган, целият му живот беше купон - казва за него друг от лидерите на бултрасите - Божо. - Просто видът му плаши, казваш си "ебати изрода". При Гошо купонът започваше в 7 сутринта."
Спомените как Челсито крещи с микрофон в ръка и дава тон на агитката с култовата песен "Ние сме кретени", завинаги ще се пазят от бултарсите. 

Гошо Челсито няма да бъде забравен
Гошо Челсито няма да бъде забравен

Чонката пее с петел за "Берое"

Димитър Чонков-Чонката и неговият любим петел, наречен Бероеца, пяха дълги години заедно за тима от Стара Загора. Легендарният фен и всеобщ любимец в града почина през миналата година. Той ходи с петела на рамо навсякъде, а охраната дори го пуска на стадиона без билет. Чонката доказва любовта си към "Берое" още през 70-те години. Тогава той бяга от казармата, за да гледа любимия си тим, въпреки че е заплашен с арест и после лежи 6 месеца в ареста. При друг случай през 1979 година футболистите на "Берое" отказват да излязат на терена срещу "Ювентус", преди милицията да пусне задържания по-рано фен. Когато той се завръща в агитката, италианците са бити с 1:0. 

Чонката с любимия петел на стадиона
Чонката с любимия петел на стадиона

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог

Напишете дума/думи за търсене