Кюрасао не е само коктейл Играчи от 108 държави тъпчат стадионите

Дъстли Мюлдер сега сигурно си пие кюрасаото

Кюрасао е популярен коктейл, но какво общо има с българския футбол? Ами цели трима футболисти от тази държава са играли в родния елит.

Дъстли Мюлдер в "Левски" (2010-2014), Сивард Спрокел в ЦСКА (2012), и "Ботев" (Пд) (2013-2014), както и Джереми де Ноойер, също в "Левски" (2015-2017), опитваха късмета си, прекосили половината свят. Всъщност Кюрасао е остров в южната част на Карибско море, а важното уточнение е, че е бивша холандска колония. Това прави гражданите на райското кътче автоматично притежатели на холандски паспорти, което означава, че в Европейския съюз не са чужденци.

Досега в елита ни са се подвизавали стотици играчи от 108 държави, но малцина още се помнят. Модата да се взимат чуждестранни футболисти изобщо не е отскоро, тъй като такива са ритали за грандовете още между двете световни войни. Като Андре Бринк, който е част от "Левски" през 1936 г., а по същото време фаворитът ФК-13 се подсилва с трима съветски футболисти. Техни сънародници играят още във ФК "Слава", "Владислав" (Вн), "Кракра" (Пк) и други от силните ни тимове.

Разбира се, след 1944 г. трансфери не са възможни, нито входящи, нито изходящи. По това време тимът на България играе на няколко големи първенства, а върхът е през 1994 г., когато "лъвовете" печелят бронзовите медали от мондиала в САЩ. Но всички те са подготвени от старата школа, когато нямаше чужденци. Което повдига въпроса вредни ли са пришълците за родния футбол. Мненията са разнополюсни, но специалистът Ангел Станков обобщава: "Чуждите футболисти, когато са правилно подбрани, повдигат нивото на отбора, изграждат гръбнака. Покрай тях биха се развили младите български играчи. Но взимането на твърде много чужденци, от една страна, източва бюджета на клуба, а от друга, задушава развитието на юношите. Някои критикуват изпращането на младите да се обиграват в други отбори, но това е правилно, тъй като отбори като "Левски" и ЦСКА не могат да чакат, а искат незабавни резултати."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене