Как да помогнем на кучето си, ако го ухапе насекомо или отровна змия

Домашните любимци също могат да пострадат при ухапване от насекомо или влечуго, нещо доста често срещано през летния сезон. Ето защо е добре да знаете как трябва да реагирате, ако кучето ви бъде ужилено от оса, ухапано от паяк, скорпион или още по-лошо от отровна змия.

Ухапване и ужилване от насекоми

Ужилването от пчели, оси и мравки причинява болезнен оток и зачервяване обикновено в област без косми, като носа и краката. Възможно е отокът да обхване лицето и врата. Ако бъде ужилено многократно, кучето би могло да изпадне в шок в резултат на абсорбираната отрова. Понякога се развива анафилактичен шок, но главно при кучета, които са били жилени в миналото.

Ухапването от паяка черната вдовица (Latrodectus mactans) или от кафявия отшелник е доста токсично за животни. Симптомите се проявяват със силна болка на мястото на ухапването; по-късно кучето развива силна раздразнимост, треска, слабост, мускулни и ставни болки. Могат да настъпят гърчове, шок и смърт, особено ако е било ухапано от черната вдовица. Съществува противоотрова за лечение на тези случаи.

Ужилването от стоножки и скорпиони причинява местна реакция, а понякога и сериозно заболяване, от което кучето оздравява бавно.

Лечение: Идентифицирайте насекомото. Ако откриете кърлежа, отстранете го внимателно с нокът. Не го смачквайте, не употребявайте пинсети, тъй като това може да инжектира повече отрова. (Само пчелите оставят жилото си на мястото на ужилването.) Направете кашица от хлебна сода и я поставете върху ужиленото място. Поставете лед за облекчаване на болката и отока. Намажете с цинков лосион за успокояване на сърбежа.

Ветеринарният лекар може да предпише антихистаминов препарат, като например бенадрил.

Ако кучето проявява признаци на свръхчувствителност към отровата (нервност, дращене на лицето, изтичане на лиги, повръщане, диария, трудно дишане, колапс или гърч), занесете го в най-близкия ветеринарен кабинет за лечение на анафилактичен шок.

Ухапване от змии

Отровните и неотровните змии са широко разпространени в природата. Обикновено ухапванията от неотровни змии не причиняват подуване или болка, а само оставят следи от зъби.

Има много различни видове отровни змии, у нас това са предимно пепелянката и усойницата. Диагнозата за ухапване от отровна змия се поставя от характерния белег на зъбите по кожата, поведението на животното и идентифицирането на вида змия. Деветдесет процента от змийските ухапвания на кучета са в областта на главата и краката.

Можете да разпознаете тези видове по дължината им (около 1- 1,20 метра), пепелянката има характерна лъкатушна, зигзагообразна шарка на гърба по цялото протежение, триъгълна глава, елиптични зеници и извити назад отровни зъби на горната челюст.

Отровни змии

Ухапване: Могат да се видят една или две кървящи точки на кожата, които са белег на отровните зъби, обаче белезите могат и да не се забележат поради козината на кучето. Болката е непосредствена и силна, околните тъкани отичат и се обезцветяват, което се дължи на кървене от страната на ухапването.

Забележително е, че при 25 % от случаите на ухапване отровата е в по-малко количество и местна реакция не се получава. Липсата на подуване и болка е добър признак, но не гарантира, че кучето няма да се разболее. Възможни са и сериозни отравяния без местна реакция.

Поведение на кучето: До настъпване на симптомите на отравяне понякога минават няколко часа поради различни обстоятелства, като годишното време, вида на змията, токсичността и количеството на инжектираната отрова, мястото на ухапване и големината и здравето на кучето. Количеството на инжектираната отрова не зависи от големината на змията. Признаците на отравянето включват силно безпокойство, затруднено дишане, изтичане на лиги, повръщане, диария, нарушена походка, шок и понякога смърт.

Лечение на ухапване от змии

Разпознайте змията и разгледайте мястото на ухапването. Ако змията не е отровна, почистете и превържете раната . При ухапване от отровна змия веднага потърсете помощ във ветеринарна клиника. Ако змията е убита, занесете я, за да бъде идентифицирана.

При ухапване от змия препоръчваме следните специфични предпазни мерки:

- дръжте кучето спокойно. При движение отровата се разпространява по-бързо. Ако е възможно, го носете;

- не промивайте раната, понеже това увеличава абсорбирането на отровата;

- не слагайте лед върху раната, тъй като това не забавя абсорбирането, а може да повреди тъканта;

- не правете разрез върху раната и не се опитвайте да изсмуквате отровата. Това никога не е успешно, а може и вие да поемете отрова;

- не забравяйте, че зъбите на змията могат да бъдат отровни до два часа след смъртта й даже ако сте отрязали главата.

Ветеринарното лечение включва поддържане на дишането и кръвообращението, приложение на антихистамини, интравенозно вливане на течности и видовоспецифичен антивенин (противозмийска отрова). Колкото по-рано се даде антивенин, толкова по-добър ще бъде резултатът. Понеже признаците на отравянето често се забавят, всички ухапани от змия кучета (даже и да не са показали признаци на отравяне) трябва да се хоспитализират и оставят под наблюдение за 24 часа.

Рани

Две от най-важните цели при лечението на раните се състоят в това да се спре кръвотечението и да се предотврати инфекция. Раните са болезнени, така че преди започване на лечението кучето трябва да се обуздае и да му се постави намордник.

Кръвотечението може да бъде артериално (бързо изтичаща яркочервена кръв) или венозно (бавно процеждаща се тъмночервена кръв) или и двата вида едновременно. Рана, която е спряла да кърви, не се избърсва, понеже ще се разруши съсирекът. По същата причина не се полива с кислородна вода прясна рана, защото от това се разтваря съсирекът и се предизвиква ново кървене.

Двата метода, използвани за спиране на кръвотечение при спешни случаи, са компресивната превръзка и турникетът.

Най-ефективен и сигурен метод за спиране на кръвотечението е упражняването на компресия директно върху раната. Вземете няколко стерилни марли (при спешна ситуация няколко чисти кърпи или сгънато парче чист плат) и ги наложете върху раната, като притискате 5-10 минути, след което превържете. Ако нямате бинт задръжте, докато някой дойде на помощ. Наблюдавайте да не би да се появи оток на крайника под превръзката, което означава, че циркулацията е нарушена. В такъв случай трябва малко да разхлабите или да премахнете превръзката. Преценете дали не се налага евентуална употреба на турникет или наложете повече марли и втора превръзка върху първата. Транспортирайте кучето до ветеринарна лечебница.

Из „Ветеринарен наръчник за притежателите на домашни кучета”

Книгата може да поръчате тук!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене